Shutterstock

Nieuws Financieel

Brood, granen en vlees even duur als jaar eerder

Dinsdag 12:00 uur - Linda van Eekeres

De voedselinflatie neemt weer licht toe, maar blijft nog steeds laag blijft. Dit blijkt uit de meest recente uitgesplitste CBS-inflatiecijfers. Op jaarbasis waren voedingsmiddelen in juli 0,6% duurder, terwijl dat in juni en mei 0,4% was. Over 2023 was de voedselinflatie met 12,3% enorm.

Alcohol is 2,5%& duurder geworden in juli van dit jaar vergeleken met juli 2023. Dit is bescheiden, gezien de accijnsverhoging per 1 januari 2024 van 8,4%. Mineraalwater, frisdrank en sappen werden maar liefst 15,2% duurder in juli op jaarbasis. Dit kan te maken hebben met de hogere verbruiksbelasting op deze dranken die 1 januari fors is verhoogd van bijna 9 cent naar 26 cent per liter.

Melk, kaas en eieren goedkoper
Brood en granen veranderden in juli vergeleken met juli 2023 niet van prijs en vlees, vis en schaaldieren evenmin. Voor oliën en vetten hoefde 1% minder te worden betaald. Melk, kaas en eieren werden gemiddeld 1,8% goedkoper. Koffie, thee en cacao werden gemiddeld 0,3% goedkoper in juli vergeleken met een jaar eerder. Dit is opmerkelijk, gelet op de hoge koersen van cacao en koffie op de termijnmarkten in deze periode. Waarschijnlijk worden die hogere prijzen nog niet gereflecteerd vanwege oude voorraden en lopende contracten.

Fruit kost 1,3% meer dan een jaar eerder en groenten 3,3%. Suiker, zoetwaren en ijs stegen 3,5% in prijs in juli. Er zijn nog geen cijfers per product voor augustus van het CBS, maar wel al een snelle raming van de inflatie. In augustus was deze 3,6% (in juli 3,7%). Het CBS publiceerde wel het inflatiecijfer voor de hele categorie voedingsmiddelen, dranken en tabak. De inflatie in die categorie was in juli 5,4% en in augustus 5,6%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Han de Jong

Gebroken recessieregels en de gevolgen voor de rente

Nieuws Grondstoffen

Zuid-Korea bevriest melkprijs om hoge inflatie

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden