Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Onvoldoende melkpakjes in VS door kartontekort

13 November 2023 - Max van der Heijden

In de VS is het kleine pakje melk een essentieel onderdeel van maaltijden op scholen, in gevangenissen en in verzorgingstehuizen. Er is echter een probleem, er is een tekort aan melkkarton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorzaak van het probleem ligt in het westen van de staat Noord-Carolina. Daar in het stadje Canton staat een papierfabriek van Pactiv Evergreen. Sinds die fabriek eerder dit jaar sloot kunnen zuivelaars niet aan voldoende verpakkingen komen.

In het hele land worstelen zuivelaars met tekorten aan karton en dat zorgt ervoor dat scholen en andere instellingen geen (chocolade)melk kunnen geven bij de lunch. Een zuivelaar levert daarom voorlopig alleen lang houdbare melk in grote pakken, die kantinemedewerkers zelf in bekertjes moeten schenken. 

Onverwacht hoge vraag
Medewerkers van Pactiv Evergreen zeggen dat het bedrijf te maken heeft met een vraag die hoger is dan verwacht. De kans dat de fabriek echter weer open gaat vanwege het tekort is volgens de burgemeester van Canton Zeb Smathers klein.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) sloeg eind oktober alarm over het tekort aan melkverpakkingen. Vanwege de verstoring heeft het ministerie besloten de eisen die aan schoolmelk worden gesteld te versoepelen. Waar normaal gesproken vetvrije, 1% vet of melk met een smaakje moet worden geserveerd mag daar nu van af worden geweken en mogen scholen ook andere soorten melk of iets anders dan melk leveren. Wel is de verwachting dat er zoveel mogelijk aan de bestaande eisen wordt voldaan en gaat het om een tijdelijke oplossing. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox