FrieslandCampina (bewerking BB)

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina gaat diep in de kosten snijden

6 Oktober 2023 - Wouter Baan

FrieslandCampina gaat flink in de kosten snijden. Om de tegenvallende winstgevendheid te vergroten, wil het coöperatieve zuivelconcern vanaf 2026 jaarlijks €400 tot €500 miljoen aan kosten besparen. Het bezuinigingsplan met de naam 'Expedition 2030' is bedoeld om aantrekkelijk te blijven voor de leden-melkveehouders.

Kort samengevat zijn de kosten van FrieslandCampina behoorlijk te hoog in relatie tot de omzet. Dit kwam halverwege juli pijnlijk na voren in de tegenvallende halfjaarcijfers. Met een schamele nettowinstmarge van 0,11% maakte FrieslandCampina in het eerste halfjaar van 2023 nog amper winst. Net aangetreden topman Jan Derck van Karnebeek (foto) noemde het cijfers die FrieslandCampina onwaardig zijn. Overigens waren de slechte halfjaarcijfers waarschijnlijk wel wat geflatteerd. De zuivelmarkt stortte afgelopen winter immers in en de melkprijs reageert daar met een vertraging van twee tot drie maanden op. Ook andere zuivelbedrijven betaalden teveel melkgeld in relatie tot de markt. 

€400 tot €500 miljoen
Los daarvan wil Van Karnebeek kort na zijn aantreden scherper aan de wind gaan zeilen om de winstgevendheid te vergroten. Ergens is de aankondiging opvallend, omdat de vorige reorganisatie pas net is afgerond. Toen werd de structuur vereenvoudigd naar vier business units, dat worden er nu weer zeven. Daarmee wordt de organisatie er niet direct overzichtelijker op, maar de slagkracht per bedrijfsonderdeel wordt wellicht wel beter. Bovendien worden dan de prestaties van de minst presterende bedrijfsonderdelen sneller blootgelegd, zo is het idee zijn van Van Karnebeek en de andere bestuurders.  

"Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van een concurrerende productieketen en lagere overheadkosten onze positie als leidende speler in de zuivelindustrie gaat versterken. Dit is belangrijk voor FrieslandCampina om aantrekkelijk te blijven voor zijn leden-melkveehouders, medewerkers en klanten. Nu en in de toekomst", zo luidt de verklaring van de CEO die zinspeelt op kostenbesparingen van €400 tot €500 miljoen vanaf 2026. In 2024 moet de eerste slag worden geslagen, mits de ledenraad instemt met het plan.  

Veel banen op de tocht
Fabriekssluitingen horen niet tot het voorgestelde bezuinigingspakket. Er gaan logischerwijs wel banen sneuvelen, al is niet bekendgemaakt hoeveel precies. Wel dat vooral ondersteunende functies verdwijnen. Bij de vorige ontslagronde verdwenen 1.000 banen die €100 miljoen aan besparingen opleverden, zo was vooraf althans gecalculeerd. Dit zijn er nu dus mogelijk flink meer. Tussen alle besparingsmaatregelen laat FrieslandCampina ook weten te gaan investeren in de fabriek in Borculo. Daar wordt de productiecapaciteit van wei-eiwitisolaten verdubbeld om in te spelen op de groeiende sport- en kindervoedingmarkt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina schrijft rode cijfers na moeilijk jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden