Shutterstock

Nieuws Inflatie

Voeding stijgt in Nederland en eurozone in prijs

2 Maart 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie is in februari weer opgelopen, naar 8%. In januari was de inflatie juist gedaald en uitgekomen op 7,6%. Voeding steeg de afgelopen maand opnieuw in prijs en was 15,1% duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de snelle inflatieraming van het CBS. De oplopende trend staat haaks op die van de eurozone in het geheel.

De inflatie loopt voor het eerst sinds september vorig jaar weer op. Die maand stegen de prijzen op jaarbasis 14,5%. De maanden daarop daalde de inflatie naar 14,3% in oktober, 9,9% in november en 7,6% in januari. Voeding was in februari op jaarbasis 15,1% duurder, waar dit in januari 14,5% was. In december 2022 was voeding 14% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in november 15,7% en in oktober 14%. 

Inflatie eurozone daalt
Behalve de consumentenprijsindex, is er ook een inflatiecijfer op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. Volgens dat cijfer is de Nederlandse inflatie 8,9%, tegenover 8,4% in januari. Daarmee is de inflatie in Nederland hoger dan die van de eurozone. Volgens data van Eurostat daalt de inflatie in de hele eurozone van 8,6% in januari naar 8,5% afgelopen maand. In Duitsland is ook een lichte stijging te zien van de inflatie, naar 9,3%. Ook in Frankrijk loopt de inflatie iets op naar 7,2%. België daalt de inflatie verder van 7,4% in januari naar 5,5% afgelopen maand. 

Hoewel de gemiddelde inflatie in de eurozone iets afnam in februari, stegen de voedingsprijzen wel verder. In januari was voeding op jaarbasis 14,1% duurder in de eurozone, in februari was dat 15%. Voor onbewerkt voedsel was de inflatie 13,6%.

Vanaf juni neemt CBS 'echte' energieprijzen mee
Het CBS gaat vanaf juni van dit jaar een nieuwe methode gebruiken om energieprijzen te berekenen voor het inflatiecijfer. Tot nu toe wordt er uitgegaan van nieuwe contracten. Dit vertekende vooral in de periode dat de energieprijzen extreem opliepen het inflatiecijfer omdat er toen nog meer contracten waren tegen de oude tarieven en de energieprijzen torenhoog waren. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden