Shutterstock

Nieuws Energiekosten

Bakkers zetten lobby betere energiecompensatie voort

17 Oktober 2022 - Linda van Eekeres

De bakkers en de slagers luidden begin september de noodklok: mkb'ers dreigden om te vallen door de gestegen prijzen, vooral die van gas. Met succes zette ze het onderwerp in Den Haag op de kaart. Maar de voorgestelde regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie intensieve mkb-bedrijven voldoet niet volgens de bakkersorganisatie NBOV. "Hier heeft niemand wat aan", aldus voorzitter Arend Kisteman. Hij blijft met MKB-Nederland strijden voor een betere regeling. 

Hoe de TEK nu is opgesteld, wordt volgens de NBOV-voorzitter 'bijna niemand' mee geholpen. Ten eerste is volgens Kisteman het percentage dat de energierekening van de omzet moet zijn te hoog. Hiermee wordt de ondernemer die niet heeft verduurzaamd beloond. Bovendien vindt de NBOV de drempelprijs, waarboven de helft van de energiekostenstijging wordt gecompenseerd, te hoog. Deze ligt op €1,19 per kuub gas en €0,35 per kilowattuur elektriciteit. "Drie tot zes keer hoger dan wat een ondernemer in december 2021 betaalde. Door deze hoge ondergrens zijn de ondernemers dus minimaal drie keer zoveel kwijt aan hun energiekosten voor zij gaan worden gecompenseerd."

Uitstel belasting doekje voor het bloeden
De TEK gaat waarschijnlijk pas het tweede kwartaal van komend jaar in (met terugwerkende kracht vanaf november). De overheid heeft aangekondigd tot die tijd coulant om te gaan met ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook gaan banken soepeler om te gaan met aanvragen voor leningen. Volgens Kisteman 'niet heel verkeerd, mits er meer duidelijkheid komt over de regeling'. Nu gaan ondernemers volgens hem niet zo snel een lening aan, omdat ze toch niet voor de TEK in haar huidige vorm in aanmerking komen. Ook uitstel van belasting is in de meeste gevallen 'een doekje voor het bloeden', vermoedt hij. "Het is lastig in te schatten, maar de meesten betalen niet zo gruwelijk veel belasting. Als ik naar mijzelf kijk, is er een groot contrast tussen de belasting en de hoogte van de energierekening."

Inmiddels komen er steeds meer bakkers in het nieuws die stoppen vanwege de hoge energieprijzen, maar volgens Kisteman is dat vaak een optelsom van problemen. "Ze hebben al te weinig personeel, hogere kosten en een hogere energierekening. Of ze hadden over een jaar gestopt en halen dat moment nu naar voren."

'Totaal andere regeling nodig'
Volgens Kisteman is er een 'totaal andere regeling' nodig om de hoge energiekosten te compenseren. "Een X-percentage compenseren en klaar." Hij heeft er goede hoop op dat er een betere regeling komt en hij verwacht dat die er 'heel snel' komt te liggen, al kan hij niet zeggen of dat weken of maanden zijn. Samen met MKB-Nederland blijft de brancheorganisatie in gesprek 'om nog beter uit te leggen waar de behoefte ligt en waarom dit pakket niet aansluit bij de hulp die we nodig hebben'. "We zien dit meer als een eerste aanzet richting mkb'ers, niet als een definitief besluit. Dit staat zover weg bij de werkelijkheid."

Ook de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft inmiddels laten weten dat de regeling voor slagers en poeliers niet toepasbaar is vanwege de gestelde voorwaarden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Opinie Kasper Walet

Groene energie waait en schijnt ook uw kant op

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden