Interview Food People

'Ons eten heeft veel impact op de wereld'

8 September 2022 - Max van der Heijden

Samuel Levie is politicoloog, chef en worstenmaker. En oh ja, hij schrijft ook nog boeken. Het bekendst is hij echter als oprichter van worstenmaker Brandt & Levie en marketingbureau Food Cabinet.

Levie werd in 1983 geboren in Engeland, maar kwam al vrij vroeg naar Nederland. Zijn geboorteland heeft echter de rest van zijn carrière gevormd. Tijdens zijn vakanties in Engeland was hij altijd met voedsel bezig. Lang wist hij echter niet of hij daar ook zijn beroep van wilde maken. Dus na het behalen van zijn eindexamens koos hij voor een tussenjaar in de horeca, maar uiteindelijk viel de studiekeuze toch op politicologie. Zijn afstudeerthesis schreef Levie over duurzame voedselproductie en beleid. Vandaaruit is hij op zijn huidige pad terechtgekomen.

Wat betekent food voor jou?
"In de enge zin is eten iets wat we nodig hebben om te overleven, een voedingsstof. In de bredere zin zegt food voor mij heel veel over de manier waarop we met de planeet omgaan en het zegt veel over cultuur. Food moet je niet alleen als voeding zien, want wat we eten heeft heel veel impact op de wereld en op de mensen die ons voedsel produceren. Heel veel dingen zijn door een food-bril te bekijken. Voor mij persoonlijk betekent eten heel veel en ik ben dan ook een grote liefhebber van eten."

Worstenmaker, schrijver of ondernemer, wat ben je het meest?
"Toch wel ondernemer. Ik vind het leuk om dingen te ondernemen, dingen op te zetten en nieuwe ideeën te bedenken en uit te voeren. Soms zijn dat kleine ideeën zoals de pop-up restaurants waar ik als chef werk. Soms uit zich dat als journalist of schrijver als ik nieuwe recepten bedenk en publiceer. En soms is het de activist in mij als ik me inzet voor een belangrijke zaak. De ruimte voelen om te kunnen ondernemen, om dingen op te kunnen zetten, is voor mij heel belangrijk."

Je hebt een hoop bedrijven opgericht, bij welke ben je nog actief?
"Ik ben de meeste tijd kwijt aan mijn werk bij Brandt & Levie en Food Cabinet, maar ook bij mijn andere initiatieven zoals Sam & Joris,  het soepmerk dat Brandt & Levie en Joris Bijdendijk binnenkort weer op de markt zetten. Ook ben ik actief bij Butcha waar ik kombucha maak. Eigenlijk ben ik bij alle bedrijven die ik heb opgericht nog actief."

Veel van wat je doet lijkt te draaien om een duurzaam voedselsysteem, in hoeverre denk je dat het haalbaar is?
"Ik denk dat we nu heel ver verwijderd zijn van een duurzaam voedselsysteem, de dingen die we nu doen gaan over de stappen richting een duurzamer voedselsysteem. Een echt duurzaam voedselsysteem, waar er een balans is, waar je niet meer consumeert dan strikt noodzakelijk is, voordat we daar zijn, zijn er nog veel slagen te slaan. Er zijn dus ook veel dingen die we kunnen om het duurzamer te maken." 

Brandt & Levie, een van de bedrijven die je hebt opgericht, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Betekent dat ook dat er grenzen aan de groei van dat bedrijf zitten?
"Ja zeker, het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Er zitten namelijk altijd wel grenzen aan de groei van een bedrijf en wij als Brandt & Levie staan voor beter vlees. Dat vlees komt uit de biologische houderij en van Sandershof, een boerderij waarmee we nauw samenwerken. In Nederland wordt maar ongeveer 3% biologisch geconsumeerd. We liggen daarmee ver achter op andere Europese landen. Eigenlijk moeten we met z'n allen minder vlees eten en als we dan vlees eten, kiezen voor vlees dat van dieren komt die op een andere manier gehouden zijn dan nu de norm is. Biologisch is daarin een goede stap."

"Als de totale hoeveelheid vlees die men eet kleiner wordt, maar de kwaliteit van het vlees beter dan profiteren de biologische boeren daarvan en wij als afnemer en verkoper dus ook. Wij hebben zeker te maken met grenzen, maar onze grens is produceren binnen onze eigen visie met vlees van beter gehouden dieren. Er is echt een wereld te winnen als je kijkt naar de hoeveelheid en het soort vlees dat er momenteel gegeten wordt. Brandt & Levie kan groeien zelfs al krimpt de hoeveelheid vlees die de Nederlander eet. Maar ja, ook aan onze groei zal een grens zitten."

Zijn er nog dromen die je wil vervullen?
"Ja, ik heb verschillende dromen, zo wil ik de veehouderij toekomstbestendig maken. Eigenlijk zouden we er naartoe moeten werken dat dieren meerdere rollen in het voedselsysteem hebben. Vroeger hielden we varkens om de reststromen uit ons voedselsysteem te verwerken. Voor mij is dat wel echt een stip op de horizon. In principe zou je geen voer hoeven produceren exclusief voor dieren. Wij zijn mogelijkheden aan het verkennen. Een vraag die ik vaak krijg is of we veganistische worst gaan maken. Maar dat brengen we alleen op de markt als die de allerbeste is, anders doen we het niet. Op persoonlijker vlak zou ik graag teruggaan naar m'n wortels als chefkok. Zo'n tien tot elf jaar heb ik in de horeca gewerkt, ook heb ik m'n eigen zaak gehad en ik zou ooit wel weer een eigen restaurant willen runnen."

Denk je dat je de wereld kan veranderen?
"Als je het hebt over echt grote dromen. Ik heb twee kleine dochters en als ik kijk hoe de planeet eruit ziet en hoe we als mensen met elkaar omgaan, is het mijn grootste droom dat wij en de komende generaties de goede stappen zetten om de planeet ook voor hen en voor alle generaties na hen goed achter te laten. Ik ben niet in de veronderstelling dat ik als individu de wereld kan veranderen, maar we kunnen nadenken hoe ieder voor zich een positieve impact kan maken en ik hoop daaraan bij te dragen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Food People Maurits de Koning

'Een avocado hoeft niet milieuonvriendelijk te zijn'

Food People Dorieke Goodijk

'Kamelenmelk is mooie nichemarkt met kansen'

Food People Maarten Bezem

Restproducten omzetten tot smaakversterkers

Food People Madeleine Gielens

'Bierbostel opwaarderen tot humane voeding'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden