Shutterstock

Nieuws Nutri-Score

'Nutri-Score pas in winkels als het deugt en klopt'

5 April 2022

Het politieke besluit over de invoering van Nutri-Score is nog niet genomen, maar ondertussen liggen in veel supermarkten al wel producten met het logo in de schappen. In een uitzending van Radar - waarin bleek dat ongezondere producten soms hoger score dan gezondere producten - riep PvdA-Kamerlid Attje Kuiken gisteravond (4 april) op Nutri-Score terug te trekken uit de winkels en pas in te voeren als het helemaal aansluit op de Nederlandse voedingsadviezen.

Het in Frankrijk ontwikkelde Nutri-Score vergelijkt producten uit eenzelfde productgroep met elkaar, waardoor het soms lijkt dat een product gezond is, terwijl het alleen maar minder ongezond is. Ook krijgen sommige ongezondere producten in dezelfde productgroep een lagere score dan de gezondere producten. In de Radar-uitzending kwam bijvoorbeeld naar voren dat vissticks hoger scoren dan gerookte zalm. Ook wordt de bereidingswijze niet meegenomen, waardoor snacks die gefrituurd worden gezond kunnen lijken. Een ander kritiekpunt is dat het algoritme niet aansluit bij de Schijf van Vijf. Zo krijgen volkoren en wit brood allebei een A. Het algoritme kijkt ook niet naar portiegrootte, maar berekent een product per 100 gram of milliliter. In Radar werd olijfolie aangehaald; op zich gezond, maar niet als je er 100 milliliter van neemt.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, moet nog een besluit nemen over de invoering van Nutri-Score. Als dat positief is, kunnen levensmiddelenfabrikanten en supermarkten er vrijwillig voor kiezen het logo te gebruiken. Producten die in buitenlandse bedrijven zijn geproduceerd, mogen met het logo op de Nederlandse markt worden afgezet. Bij de rest gaat het om pilots. 

'Wacht met invoeren'
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat de informatie 'wel kloppend moet zijn en niet misleidend'. "Anders helpt het niet en denken mensen onterecht dat ze goed bezig zijn." Zij vindt het onlogisch dat de Nutri-Score-logo's 'nu al in de winkel gepresenteerd worden als zijnde waar, terwijl heel duidelijk nog wat aangepast moet worden'. De politica roept de staatssecretaris op om een 'pas op de plaats' te maken. "Echt even uit de winkels en pas weer presenteren op het moment dat het deugt en klopt."  

Van Ooijen verwacht dat het aantal verpakkingen met Nutri-Score snel zal toenemen als het besluit tot invoering in Nederland formeel is genomen, zo zei hij afgelopen maand in antwoord op Kamervragen. Voor het definitieve besluit wacht de staatssecretaris nog op uitkomsten van de evaluatie van het algoritme van Nutri-Score die momenteel wordt uitgevoerd door een internationaal wetenschappelijk comité.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Rabobank

'Leveranciers berekenen kosten steeds meer door'

Analyse Retail

Melktekort bij Jumbo past bij fittie over de prijs

Nieuws Gezonde voeding

Voedselautoriteit nuanceert belang Nutri-Score

Nieuws Retail

Britse supers starten nieuwe prijzenoorlog

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox