Shutterstock

Nieuws Oorlog

'Kostprijsstijging is grootste uitdaging voor foodsector'

4 April 2022 - Kimberly Bakker

De vele prijsstijgingen zijn voor de voedingsmiddelenindustrie op dit moment een grotere uitdaging dan de beschikbaarheid van grondstoffen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Knelpuntenanalyse conflict Oekraïne' van Wageningen Economic Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De problemen zijn het grootste bij bakkerijen. In het verleden vormde energie namelijk een klein deel van de kostprijs, inmiddels is dat qua percentage vergelijkbaar met het aandeel van bloem.  

Bakkerijen lijken op dit moment het meeste te lijden onder de oorlog in Oekraïne, zo valt op te maken uit het rapport van Wageningen Economic Research. Elektriciteit, gas en brandstoftoeslagen spelen vandaag de dag een grote rol in de kostprijs. Qua percentage is energie inmiddels vergelijkbaar met het aandeel van bloem. Ook de zuivelindustrie, meelindustrie en de overige aardappelverwerking zijn grootverbruikers van energie en dus onderhevig aan prijsstijgingen op het moment. En ook voor glastuinbouwbedrijven zijn hoge energiekosten een probleem. "In sommige gevallen is sprake van een urgente bedreiging voor de continuïteit", schrijven de onderzoekers.

Energie- en brandstofprijzen hebben eveneens effect op de visserijsector. De kosten voor productie van verse vis stijgen hierdoor fors. Tegelijkertijd zorgen de hoge prijzen kunstmest er enerzijds voor dat de productiekosten nóg verder stijgen en anderzijds kan het leiden tot lagere opbrengsten in oogstseizoen 2022/2023. En hoewel de retail niet onwelwillend tegenover prijsverhogingen staat, is de vraag hoe de meerkosten doorberekend worden binnen de keten. Een vraag waar nog steeds geen goed antwoord op lijkt te zijn. 

Aanvoerproblemen spelen minder grote rol
Volgens de onderzoekers vormen de kostprijsstijgingen een grotere uitdaging dan de beschikbaarheid van grondstoffen. Aanvoerproblemen zijn er namelijk nauwelijks, schrijven zij. Bakkers importeren niet veel uit Oekraïne en ook varkensvlees komt niet uit die landen. Zuivelproducten worden al veel langer niet geïmporteerd of geëxporteerd naar het oosten van Europa. De enige grondstof waar wel degelijk problemen mee zijn in de aanvoer, is zonnebloemolie. Zo stellen de onderzoekers. "Er moet gezocht worden naar alternatieve leveranciers of alternatieve oliebronnen. Maar in alle gevallen zal de kostprijs stijgen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden