AB InBev

Nieuws Ab Inbev duurzaamheid

Brouwer AB InBev wil in 2028 klimaatneutraal zijn

13 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

AB InBev wil vijf grote brouwerijen in Europa in 2028 klimaatneutraal hebben gemaakt. Het doel is dat er een jaarlijkse CO2-reductie wordt bereikt van 110.740 ton CO2, wat gelijk staat aan de uitstoot van bijna 35.000 personenauto's. De ambities passen in de nieuwe purpose van de brouwer, waarbij onder andere groene stroom wordt ingezet.

Wereldwijd heeft AB InBev vooruitgang geboekt om haar duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 te bereiken. Tussen 2017 en 2020 is de absolute uitstoot van broeikasgassen de activiteiten van de brouwer met bijna 25% gedaald. Eerder dit jaar kondigde AB InBev de eerste CO2-neutrale brouwerijen aan in het Braziliaanse Ponta Grossa en in het Chinese Wuhan. De nieuwe purpose van Ab Inbev 'We dream big to create a future with more cheers,' werd vrijdag 10 december gepresenteerd.

Andere energiebronnen
De strategie om net zero te bereiken is voornamelijk gebaseerd op de omschakeling naar andere energiebronnen en de verhoging van de energie-efficiëntie. De brouwer heeft daartoe 29 nieuwe technologieën geïdentificeerd, waarvan verschillende al zijn geïmplementeerd. Zo zet AB InBev in op hernieuwbare elektriciteit in Europa. De brouwer kondigde in 2020 Europa's grootste zakelijke zonne-energieovereenkomst ooit aan met BayWa r.e, zodat in maart 2022 alle bieren in heel West-Europa met hernieuwbare elektriciteit worden gebrouwen. Hiervoor worden twee nieuwe zonne-energieparken ontwikkeld in Spanje. Deze moeten vanaf 2022 250 gigawattuur hernieuwbare elektriciteit per jaar leveren aan de brouwerijen van AB InBev in Europa.

In Europa realiseerde de brouwer tussen 2017 en 2020 een geschatte CO2- reductie van 16% in de zestien West-Europese brouwerijen. Als eerste stap voor klimaatneutrale brouwerijen start Ab Inbev met de Engelse brouwerijen Magor en Samlesbury. Daarna volgen de brouwerij in het Belgische Leuven en Jupille, gevolgd door de brouwerij in Bremen.

Als onderdeel van de ambitie blijven ook de Nederlandse brouwerijen, waaronder de Dommelsche Bierbrouwerij (zie foto), werken aan CO2-reductie. Zo is deze brouwerij al deels zelfvoorzienend door eigen biogas op te wekken uit afvalwater en werkt deze op hernieuwbare elektriciteit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden