Shutterstock

Nieuws Blockchain

AB InBev gaat productie verbeteren met blockchain

15 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Brouwerij AB InBev start in de Europese Unie met een pilot om de bierproductie te verduurzamen. Daarvoor maakt het gebruik van blockchain. De brouwerij wil de hele toeleveringsketen zo traceerbaar maken: van boer tot eindconsument. De pilot start bij de gersttelers in het noordoosten van Frankrijk en gaat zo door naar de brouwerijen in Antwerpen en Leuven. 

AB InBev werkt voor bovengenoemde pilot samen met 20.000 telers, op vijf continenten. De bierbrouwerij verzamelt de gegevens van de gersttelers, en de aangesloten brouwerijen, via een technologieplatform. Via dit platform worden de gegevens gebenchmarkt, zodat zij hun ecologische voetafdruk in de toekomst kunnen verbeteren. De agrarisch ondernemers kunnen met de benchmark het water- en energieverbruik in kaart brengen en daar ook veranderingen in aanbrengen. De pilot in Frankrijk, en wordt later uitgerold Engeland en Duitsland.

Erik Novaes, vicepresident bij AB InBev is enthousiast over de technologie: "Bier is gemaakt van eenvoudige, natuurlijke ingrediënten. Denk aan gerst, water, hop en gist. Daarom is het belangrijk dat wij (en onze consumenten) weten dat de ingrediënten die we gebruiken van de hoogste kwaliteit zijn en duurzaam worden geteeld. We zijn enthousiast over het potentieel om dit project naar onze Europese telers te brengen, en om bierdrinkers te laten zien waar de gerst in hun Leffe vandaan komt."

Prijzen gerst lopen op
Er wordt op jaarbasis ruim 20 miljoen ton moutgerst geteeld. Het grootste gedeelte daarvan wordt gebruikt voor de productie van bier. Wereldwijd  is de prijs voor gerst al weken stijgende, net zoals de tarweprijzen. Dat komt onder meer doordat de productie dit seizoen lager is, en de vraag (vooral vanuit China) toegenomen is. De notering van gerst kwam in week 45 op de beurs in Rotterdam uit op €273 per ton. Verwacht wordt dat een stijgende notering uiteindelijk wel door zal werken in een hogere bierprijs

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden