Michael Vi / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalcijfers

Beyond Meat: hogere omzet, lagere brutowinst

12 November 2021 - Kimberly Bakker

Een van 's werelds grootste producenten van vleesvervangers, Beyond Meat, heeft de resultaten over het derde kwartaal bekendgemaakt. Er wordt een hogere omzet gerealiseerd, maar tegelijkertijd ligt de brutowinst lager. Ook het bedrijfsverlies neemt toe. Die resultaten hebben effect op de beurskoers, die al weken daalt. Toch blijft CEO Ethan Brown optimistisch.

Beyond Meat heeft over het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van van $106,4 miljoen. Het is een stijging van 12,7%, in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de omzet uit op $94,4 miljoen. Die stijging heeft het vooral te danken aan internationale klanten. De groei in buitenlandse markten komt uit op 142%, onder meer door uitbreiding in de distributie en de lancering van enkele nieuwe producten. In de Verenigde Staten – de thuismarkt van Beyond Meat – daalde de omzet met 13,9%. Vooral in de supermarkt werden producten van de producent van vleesvervangers minder verkocht (-15,6%). De brutowinst is over het afgelopen kwartaal uitgekomen op $23 miljoen. Dat is iets lager dan dezelfde periode vorig jaar, toen lag de brutowinst op $25,5 miljoen.

Waar wel een groot verschil zichtbaar is, is in het bedrijfsverlies. Dat kwam over het derde kwartaal uit op $54 miljoen. Dat was afgelopen jaar nog $18,5 miljoen. De groei van het totale personeelsbestand speelt hier een grote rol in, meldt Beyond Meat in het kwartaalrapport. Het nettoverlies komt uit op $54,8 miljoen, tegenover $19,3 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Van het nettoverlies van afgelopen jaar was $1,8 miljoen toe te schrijven aan coronagerelateerde uitdagingen. Ook dit jaar spelen die uitdagingen nog een rol. Daarbij moet gedacht worden aan de hogere kosten voor transport en opslag.

Koers daalt nog verder
Op de beurs is de koers van Beyond Meat al weken dalende. De publicatie van de kwartaalcijfers heeft geen verandering gebracht in die tendens. Woensdag 10 november sloot de koers van Beyond Meat op $94,48 per aandeel. Dat is een min van 9,6% in vergelijking met de vijf dagen daarvoor. Over de afgelopen maand is een afname zichtbaar van 7,1%. Begin oktober stond de koers nog op $104 per aandeel. Het afgelopen jaar is het bedrijf met 26% in waarde gezakt. De beurswaarde is teruggezakt naar $5,98 miljard. Beyond Meats grootste concurrent, Impossible Foods, streeft ernaar binnenkort een waarde van $7 miljard te behalen.

Beyond Meat-CEO Ethan Brown is en blijft te spreken over de resultaten van zijn bedrijf. "Onze resultaten weerspiegelen de huidige variabiliteit in de markt. We zien nu een daling ten opzichte van de recordomzet van slecht een kwartaal geleden. Dat is niet slecht. En ondanks de markt- en bedrijfsomstandigheden op korte termijn blijven we toegewijd aan onze langetermijnstrategie: het wereldwijd aan de man brengen van plantaardig vlees. We kijken met enthousiasme uit naar komend jaar."

Vooruitzichten
Voordat het bedrijf naar volgend jaar kan kijken, moet hij nog wel het vierde kwartaal van dit jaar doorstaan. En dat wordt een uitdagend kwartaal, stelt het management van het bedrijf. "Onzekerheid blijft een bepalende factor. Vooral omdat we wereldwijd het coronavirus nog niet in bedwang hebben." Beyond Meat heeft als doel om in het vierde kwartaal een netto-inkomst te bereiken van $85 miljoen tot $110 miljoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & Eiwit

Verlies Beyond Meat groter dan omzet, koers stijgt wel

Nieuws Ondernemen

Beyond Meat weet klanten niet te binden

Analyse Vlees & Eiwitten

Beyond Meat verrast op de beurs met flinke koerswinst

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden