Fonterra

Achtergrond Fonterra

Fonterra zit veel beter in vel na grote reorganisatie

28 September 2021 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra plukt nog altijd de vruchten van de grootscheepse reorganisatie, die ruim drie jaar terug is doorgevoerd. De winst is opnieuw hoger dan vorig jaar en de melkprijs heeft het hoogste punt sinds 2016 bereikt. Alles ondanks de coronacrisis.

De leden-melkveehouders in Nieuw-Zeeland beurden over het voorgaande jaar een melkprijs van NZ $7,76 per kilo milk solids, wat omgerekend €35,42 per 100 kilo is. Dit is een topprijs voor Nieuw-Zeelandse begrippen, en lang niet ontvangen. Het is het gevolg van de sterke vraag naar zuivelproducten. Vooral vanuit China, maar ook de rest van Azië doet mee. Er werd over heel de wereld een recordhoeveelheid van 2,9 miljoen ton zuivel geëxporteerd, ondanks de coronapandemie.

Ondertussen ging zuivelcoöperatie Fonterra gestaag verder met het versterken van de onderneming. De last van de financiële verplichtingen werd met €525 miljoen teruggebracht naar ongeveer €2,9 miljard. Oftewel: 35,5% van het balanstotaal. De Chinese melkveebedrijven en het aandeel in Beingmate werden daarnaast ook nog eens gunstiger verkocht dan eerder verwacht.

Afstoting Chileense activiteiten
De volgende stap in het versterken van de onderneming, is de afstoting van de zuivelactiviteiten in Chili. Daarnaast wordt er een gedeeltelijke verkoop overwogen van het belang in de Australische activiteiten. In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een andere kapitaalsstructuur van de coöperatie, maar toch zal daar het bedrijf 'stevig in boerenhanden' blijven, verzekeren CEO Miles Hurrell en voorzitter Peter McBride.

Net als veel andere zuivelbedrijven moet Fonterra nog hard werken aan de verduurzaming. Veel fabrieken zijn nog steenkool gestookt en moeten over naar een andere energiebron. Daarmee zal de CO2-uitstoot flink afnemen. Ook wordt veel energie en geld gestoken in een gezonder en klimaatvriendelijker productaanbod. Fonterra wil jaarlijks een kleine €100 miljoen steken in onderzoek en vernieuwing. Daarvan gaat €36 miljoen in de ontwikkeling van voeding voor een gezonde leefstijl.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws Bedrijven

Fonterra profiteert in VK van vrijhandelsverdrag

Nieuws Bedrijven

Fonterra zoekt meerwaarde en sluit oude installaties

Nieuws melk

Hogere winstverwachting Fonterra door wereldmarkt

Analyse ondernemen

Zuivelreus Fonterra schudt oude last af

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden