Shutterstock

Achtergrond Junkfood

Stress verandert het brein en leidt tot trek in junkfood

16 Juli 2021 - Redactie

Wat is de relatie tussen stress en het gebruik van junkfood? Onderzoeker Frank Meye van het UMC Utrecht bekijkt wat stress in het brein doet om een verhoogde drive voor vet en suikerrijk eten te creëren. "De neiging om na stress meer vet en suiker te eten, heeft ook een evolutionaire basis. Het is nuttig om je energievoorraad weer aan te vullen nadat er iets stressvols gebeurd is," aldus Meye.

Het onderzoek van het UMC wordt uitgevoerd op muizen, die net zoals mensen, na stress meer lekkere trek hebben. "Hierdoor kunnen we goed begrijpen welke hersencellen precies bij dat proces betrokken zijn", aldus Meye. Dat mensen hun energievoorraad aanvullen na een stressvol moment, heeft een evolutionaire basis, en komt uit het dierenrijk. De onderzoeker noemt als voorbeeld dat dieren wegrennen van een roofdier. "Daarom kunnen we dit gedrag ook goed bestuderen bij dieren en niet alleen bij mensen."

Dat steeds meer consumenten grijpen naar junkfood, komt volgens Meye doordat overal om ons heen gemakkelijk vet en suiker te verkrijgen is, in supermarkten en bij tankstations. "Met een brein, waarin wel die neiging om na stress vet en suiker te eten, is ingebouwd, kan dat natuurlijk problematische vormen aannemen. Geen verrassing dus dat er sterke links tussen stress en overgewicht bestaan."

Het onderzoek maakt inzichtelijk hoe stress het brein verandert. "Er is nog veel meer onderzoek nodig om inzicht te krijgen in deze processen, wil je hier op termijn iets aan kunnen doen." Dit onderzoek van UMC Utrecht wordt uitgevoerd met hulp van een Vidi-financiering van €800.000 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO stimuleert vernieuwend onderzoek.

Minder angsten door junkfood
Uit onderzoek van een team wetenschappers van de University of New South Wales (Australië) blijkt dat een dieet met veel vet en suiker hetzelfde effect op de hersenen heeft als het gebruik van antidepressiva. De Australische onderzoekers scheidden op jonge leeftijd ratten van hun moeder. De ene groep kreeg normale voeding en de andere junkfood. De dieren met het voedsel met een hoog vet- en suikergehalte hadden minder last van stress en angsten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden