Tetra Pak

Nieuws Tetra Pak

Tetra Pak zet in op minder CO2-uitstoot in zuivel

7 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Tetra Pak heeft het streven om de zuivelindustrie te ondersteunen in het verlagen van de ecologische voetafdruk. Daarom zorgt het nieuwe portfolio van verwarmings- en verpakkingsapparatuur voor de zuivelindustrie voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en leidt het tot minder waterverbruik. "We willen onze klanten maar al te graag helpen om hun emissiedoelen te behalen", meldt vicepresident Alejander Cabal.

In die voedingsmiddelenindustrie wordt ingezet op verduurzaming. Dit alles om de Klimaatdoelen te halen die onder meer in Parijs zijn vastgesteld. Maar daarvoor is samenwerking nodig, zo ziet ook Tetra Pak. Je kan je proces immers volop verduurzamen, maar als je gebruik blijft maken van 'niet-duurzame' apparatuur dan schiet het niet op. Het is een van de redenen dat de producent het nieuwe portfolio van verwarmings- en verpakkingsapparatuur voor de zuivelindustrie heeft verduurzaamd. Met een verlaging van de broeikasgasuitstoot en minder waterverbruik tot gevolg. "Het levert tevens een besparing op in de operationele kosten van wel 30%", zo schrijft het bedrijf.

Concreet betekent het dat wanneer de UHT 2.0 wordt gecombineerd met de OneStep technologie en Tetra Pak® E3/Speed Hyper er – in vergelijking tot een conventionele lijnoplossing – 20% minder broeikasgassen worden uitgestoten, 70% minder water wordt verbruikt en het productnetvlies met 30% afneemt. Vooral die besparing op water vindt het bedrijf belangrijk. "Nu waterschaarste toeneemt, wordt afvalwater steeds meer een acute zorg voor de (zuivel)industrie. Tot een vijfde van onze klanten is gevestigd in watergebieden met een hoog of extreem hoog risico."

Netto nul emissie
Het nieuwe portfolio volgt op de toezegging van de producent om niet alleen in 2030 een netto-emissieneutraal resultaat te bereiken voor de eigen activiteiten, maar ook om in 2050 in de hele waardeketen netto-emissieneutraal te zijn. Daarvoor heeft Tetra Pak een stapsgewijze verandering van de investeringsniveaus in duurzame innovatie gepland, waarbij het bedrijf de komende vijf tot tien jaar jaarlijks minimaal €100 miljoen heeft toegezegd.

"Het is voor ons prioriteit te werken aan het versnellen van de ontwikkeling van koolstofarme circulaire verpakkingen en apparatuur. Daarmee kunnen onze klanten helpen hun doelstellingen te behalen. Een aanzienlijk deel van de emissies is namelijk afkomstig van apparatuur op productielocaties", aldus Alejandro Cabal, vicepresident Packaging Solutions van Tetra Pak.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Verpakkingen

'Groene plastics tot vier keer zo duur als uit fossiel'

Interview Verpakkingen

'Vervangen van aluminium is pas de eerste stap'

Analyse Verpakkingen

Klimmende papierprijs krijgt weerslag op karton

Achtergrond Verpakkingen

Van glas en blik naar karton: 'begin van transitie'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden