Vreugdenhil Dairy Food

Nieuws Vreugdenhil

Vreugdenhil wil 'van gras tot glas' duurzaam zijn

31 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Zuivelaar Vreugdenhil Dairy Foods heeft afgelopen jaar grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo is de uitstoot van het transport fors gedaald en zijn alle daken voorzien van zonnepanelen. Om de goede flow vast te houden, heeft Vreugdenhil besloten om de duurzaamheidsambitie voor komende jaren te herformuleren. Het bedrijf wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn in de gehele keten: van gras tot glas.

Vreugdenhil Dairy Foods heeft de duurzaamheidsambitie voor 2022 tot 2026 opnieuw geformuleerd. Het wil in 2050 CO2-neutraal zijn in de gehele keten. Van gras tot glas, zoals het bedrijf zelf zo mooi beschrijft. Het herzien van de visie is een gevolg van de grote stappen die de onderneming afgelopen jaar heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. "In het afgelopen jaar deed meer dan 90% van de melkveehouders mee aan ons duurzaamheidsprogramma, hebben we de CO2-uitstoot van het melktransport verder verlaagd en zijn de daken van onze productielocaties in Barneveld en Scharsterbrug voorzien van zonnepanelen", zo schrijft CEO Albert de Groot.

'Waardevolle stappen gezet'
Er zijn volgens het zuivelbedrijf dus 'waardevolle stappen' gezet. Allereest op het gebied van transport. "Vorig jaar hebben RMO-vervoerders van Vreugdenhil de uitstoot van het transport, per kilogram melk, met 30,5% verlaagd ten opzichte van 2013. Hiermee hebben we onze doelstelling voor 2022, een reductie van 20% ten opzichte van 2013 nu al behaald", schrijft de zuivelorganisatie. De reductie werd behaald door een hogere beladingsgraad per vracht, meldt het bedrijf. Ook waren er minder ongeplande ritten, omdat de fabrieken stabieler draaiden.

Als tweede stap noemt het bedrijf de toepassing van zonnepanelen. "Sinds afgelopen jaar zijn de daken van al onze locaties voorzien van zonnepanelen. Die leveren jaarlijks 1,3 miljoen kWh aan groen stroom op. Dit is voldoende voor meer dan 450 huishoudens per jaar. Vorig jaar was de opbrengst ongeveer 465.000 kWh", zo meldt de zuivelaar in het persbericht over het duurzaamheidsverslag.

Ook op het gebied van veiligheid heeft de onderneming stappen gezet, ook met het oog op de coronacrisis die afgelopen jaar domineerde. "Het is ons doel dat de managementsystemen voor arbeidsveiligheid en gezondheid op alle locaties gecertificeerd zijn volgens ISO 45001. In 2020 werden de locaties in Scharsterburg en Nijkerk gecertificeerd. In 2021 startten we met de voorbereidingen in Barneveld. De locatie Gorinchem volgt in 2022."

Ambities, doelstellingen en resultaten
Afgelopen jaren heeft Vreugdenhil nog meer bereikt. Het weidegangpercentage is met 2,1% gestegen tot 90,6% en de levensduur van de koeien is met 50 dagen toegenomen tot 5 jaar en 257 dagen. De zuivelaar, die jaarlijks 1,4 miljard kilo melk verwerkt, heeft voor komende jaren nog meer doestellingen. Zo wil het 100% op groene stroom blijven draaien en heeft het zichzelf het doel gesteld om in 2022 30% minder energie te verbruiken. Die reductie staat nu op 23,7%, ten opzichte van 2005.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden