Anniek Huijbregts

Nieuws Trends

Eerste pindakaas van Nederlandse bodem

28 Mei 2021 - Linda van Eekeres

Pindakaas van Nederlandse bodem, hoe dan? Boerin Anniek Huijbregts kreeg het voor elkaar om op het akkerbouwbedrijf dat zij runt met haar vader en zwager in Reusel (Noord-Brabant) pinda's te verbouwen. Het is nog een minimale oogst, maar er is wel al een kleine oplage van gemaakt door de Pindakaaswinkel.

Vini Mini, een organisatie die strijd tegen voedselallergieën bij kinderen, wil de Hollandse pinda's van de komende oogst graag gaan gebruiken in hun babyproducten. Door kinderen op zeer jonge leeftijd pinda's te geven, kan volgens Vini Mini tot 80% van de allergieën hiervoor voorkomen worden. Ze zijn daarvoor op zoek naar pinda's met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en zo min mogelijk zware metalen en aflatoxine (een schimmel). 

De Pindakaaswinkel maakte een kleine oplage potjes pindakaas van de eerste oogst van Anniek Huijbregts.

De allereerste pindakaas van Nederlandse bodem is gemaakt door de Pindakaaswinkel. Bij de veertien winkels van de keten is de pindakaas te proeven, maar niet te koop. Daarvoor zijn er te weinig potjes gemaakt: 10 à 15 schat Huijbregts. Foodbusiness sprak haar over het bijzondere project.

Jullie hebben een regulier akkerbouwbedrijf met aardappelen, uien en conservengroenten. Hoe ontstond het idee om pinda's te gaan telen?
"Eigenlijk een beetje als test. Ik was op zoek naar iets nieuws. Toevallig zag ik op de markt pinda's liggen. Ik ben erop gaan Googelen en ook op andere noten. Ik heb ze eerst in mijn moestuin gehad. Gewoon online wat plantjes besteld en kijken wat het deed. Mijn vader en schoonbroer zeiden toen: Misschien moeten we iets groter gaan denken." 

Pinda's komen gewoonlijk uit landen als China, de Verenigde Staten en Argentinië. Hoe doen pinda's het in ons kikkerlandje?
"Wij hadden dit ook niet verwacht. Dat je hier pinda's kunt verbouwen, was echt een verrassing. Van de zes soorten die ik had gezaaid deden twee het goed. Van de andere vier kwam eigenlijk niks van uit, of ze kwamen niet voldoende op. De opbrengst was echt minimaal, niet zoals we gehoopt hadden."

Wat is de volgende stap?
"Nu gaan we nog wat andere rassen erbij doen waarvan we denken dat die in Noord-Europa kunnen groeien en kijken wat die doen. Vorig jaar zaten ze nu al in de grond, toen was het weer een stuk beter. We willen nu gaan zaaien. We hopen september/oktober weer te oogsten en hopen dat er weer pindakaas gemaakt kan worden. We zaaien nu weer één hectare, maar hopen op meer opbrengst. Als het een succes is, willen we verder uitbreiden."

Kan de Nederlandse pindateelt rendabel worden?
"Ik zet vooral in op exclusiviteit. Vanwege duurzaamheid en omdat het uniek is. Het is in Nederland unieke afzet. Daarom vind ik de samenwerking met de Pindakaaswinkel en Vini Mini ook zo leuk. Ik ben nu al best verbaasd over het succes en de ophef. Ik hoop dat het een unieke twist kan blijven. Het past wel bij de pijlpunten van de maatschappij nu: extensivering en verduurzaming."

Hoe smaakt de pindakaas van eigen bodem?
"Ik heb hem zelf eerlijk gezegd nog niet gehad, maar wil hem graag proeven. Mijn moeder had er zelf al wel pindakaas van gemaakt en die was goed."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden