Shutterstock

Nieuws Retail

Leefbaar loon moet nieuwe standaard worden

9 April 2021 - Kimberly Bakker

Verschillende bedrijven, waaronder Aldi, Unilever, Fairphone en Superunie, hebben aangekondigd zich hard te maken voor leefbare lonen. Gezamenlijk hebben ze het motto: 'Beter zakendoen door betere lonen'. Ze roepen andere bedrijven op hetzelfde te doen. Daarbij zouden goedbetaalde werknemers een integraal onderdeel zijn van winstgevende, duurzame en veerkrachtige ondernemingen.

In het verleden zagen veel bedrijven lage lonen als dé weg naar winstgevendheid, zo staat in de 'call to action' van de bedrijven. Deze bedrijven zien nu een nieuw bedrijfsmodel ontstaan: een model waarin goedbetaalde werknemers gezien worden als integraal onderdeel van een winstgevende, duurzame en veerkrachtige onderneming. "Om armoede uit te bannen, is een leefbaar loon de eerste stap. Werknemers helpen aan een leefbaar loon te komen is een gedeelde verantwoordelijkheid in de hele toeleveringsketen, maar het bedrijfsleven moet een drijvende kracht zijn."

Routekaart volgen
Aan de hand van een zogenaamde routekaart – inmiddels bij de meesten wel bekend door de introductie ervan rondom de maatregelen tegen het coronavirus – willen de partijen een leefbaar loon creëren. Daarin staat onder meer dat er gedeelde kaders met ketenpartners worden gecreëerd om de kloof te dichten. Hierin moeten ook concrete mijlpalen worden gesteld. Een ander doel is om bewustwording en begrip bij consumenten op te bouwen over hoe zij bijdragen aan een beter levensonderhoud.

Ook willen de bedrijven inzetten op het implementeren van praktische oplossingen om barrières weg te nemen, de kloof tussen leefbare lonen te dichten en de kosten op een billijke manier te verdelen. Om de doelstellingen goed in de gaten te houden, wordt transparant gerapporteerd over de voortgang naar een leefbaar loon.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Ondernemen

Zuivelman Schumacher snijdt ijsdivisie uit Unilever

Nieuws Jaarcijfers

Unilever ziet deel van winst wegsmelten

Nieuws Ondernemen

'Unilever haalt plasticdoelen niet'

Achtergrond Ondernemen

Inflatie neemt flinke hap uit omzet ijsdivisie Unilever

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden