Colzaco en Sonneveld
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Koolzaad

Koolzaad krijgt wat ruimte om adem te halen

22 November 2021

De Matif-notering van koolzaad heeft afgelopen week wat ademruimte gekregen. Een hoger productiecijfer van palmolie, de lagere noteringen voor sojaolie en sojabonen én een toename van het ingezaaide koolzaadareaal in diverse landen liggen hieraan onder meer ten grondslag.

De koolzaadnotering op de Matif in Parijs heeft afgelopen week wat ademruimte gekregen. Sinds medio juni is de notering louter opwaarts bewogen. Vrijdag 18 juni stond de notering op €488,25 per ton. Drie maanden later – op vrijdag 17 september – was dat al €600,75 per ton. Vrijdag 12 november werd opnieuw een hoogtepunt bereikt, van maar liefst €710,25 per ton. Een niveau dat zeker sinds 2012 niet is gezien.  Afgelopen jaren (van 2014 tot en met 2019) schommelde de koolzaadnotering gemiddeld zo rond de €370 per ton. De reden voor de stijging is de verwachte tekorten in Canada.

Afgelopen week is iets meer lucht in de notering gekomen. Maandag 15 november kwam de notering voor koolzaad op de Matif uit op €707,25 per ton. In de dagen daarna zakt de koers tot €677,75 per ton op vrijdag 19 november. Een niveau dat nog altijd ver boven afgelopen maanden én jaren ligt. Er zijn meerdere redenen voor die daling. Zo is koolzaad ineens weer een interessant gewas geworden voor akkerbouwers, neemt de productie van palmolie in Maleisië toe en liet de sojanotering recent een daling zien.

Meer ademruimte
Een van de landen waar koolzaad herontdekt lijkt, is het Verenigd Koninkrijk. Voorgaand seizoen was in dat land sprake van de laagste opbrengst in 32 jaar. Het ging om slechts 977.000 ton. Het leidde tot prijzen van £580 per ton, af boerderij. Zo'n tekort lijkt dit seizoen niet weer te gebeuren. Zaadleverancier United Oilseeds verwacht dat het koolzaadareaal in Engeland, Wales en Schotland gezamenlijk met bijna 32% toeneemt, tot 367.000 hectare. De hoge prijs van afgelopen seizoen is een van de drijfveren voor de toegenomen inzaai. Overigens is dit nog altijd fors lager dan in 2012, toen werd 756.000 hectare ingezaaid met koolzaad. Ook in Duitsland wordt verwacht dat het koolzaadareaal komend jaar flink toeneemt.

Daarnaast hebben ook de noteringen van palmolie, sojabonen en sojaolie invloed op de Matif-notering van koolzaad. Een maand geleden werd koolzaad flink duurder door het verwachte tekort aan palmolie. Die trend lijkt gekeerd. De Malaysian Palm Oil Board liet recent namelijk weten dat de productie over oktober 1,7% hoger lag dan een maand eerder, op 1,72 miljoen ton. De dwang om over te stappen op koolzaad werd daardoor minder groot. Tegelijkertijd daalde de CBoT-notering van sojabonen 1.153 cents per bushel en zakte sojaolie op de beurs in Chicago terug naar 58,16 cents per bushel.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Zonnebloemolie profiteert van krapte biobrandstoffen

Analyse Zonnebloemolie

Zonnebloemolie profiteert van krapte biobrandstoffen

Dwingt krapte in koolzaad tot keuze voor alternatief?

Analyse Koolzaad

Dwingt krapte in koolzaad tot keuze voor alternatief?

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Achtergrond Soja

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief