Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint prijs pluimveevlees te drukken

25 April 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs blijft deze week gelijk, maar volgens ingewijden in de markt is de keuze niet omstreden. Door de lagere Poolse prijzen wordt er meer pluimveevlees uit Polen geïmporteerd. Hoewel de prijzen op papier gelijk blijven, geven handelaren aan dat de werkelijke handelsprijzen lager zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Barneveldse vleeskuikennotering blijft voor de vierde week op rij stabiel, op een stand van €1,15 per kilo.

Hoewel de vleeskuikennotering standhoudt, is de beslissing omstreden. Vorige week stond de Poolse notering al fors onder de Nederlandse. In de regio's met de duurste vleeskuikens werd 5 zlotti (bij de huidige wisselkoersen €1,15) afgerekend, maar de laagste prijzen stonden rond de 4,78 zlotti (€1,10). In de regel leidt een dergelijke situatie tot forse exporten richting de Noord-Europese markten en dat is op het moment niet anders. In de markt is te horen dat de importen vanuit Polen fors zijn toegenomen. Dat is op het moment niet anders. Inmiddels zijn de prijzen weer wat naar elkaar toe getrokken met een bandbreedte van tussen de 4,80 zlotti (€1,11) en 4,92 zlotti (€1,14).

Handelaren geven aan dat er steeds meer vleeskuikens vanuit Polen op de Nederlandse markt komen. In de praktijk drukt dit de prijzen. Handelaren geven aan dat er al een flinke discussie was binnen de Barneveldse noteringscomissie. Daarbij kon het dubbeltje twee kanten op vallen, namelijk voor een zowel een gelijke notering als een kleine daling. Daarbij zijn niet alle handelaren het over de gekozen koers eens. Daarbij wijzen de tegenstanders naar de Belgische ABC-notering, aangezien deze notering meestal ongeveer gelijk loopt met de Nederlandse, al wordt deze notering inclusief btw weergegeven. Bij onze zuiderburen daalde de prijs met een cent, van €1,19 naar €1,18. 

Markt  
In de noteringen van slachterijen is de daling nog niet direct te zien. Zo blijft de slachtprijs van Esbro gelijk, op €1,06. Ook exportslachterij Clazing hanteert dezelfde slachtprijs bij een prijs van €1,15. Handelaren geven echter aan dat de prijs vooral op papier gelijk blijft. In de praktijk zijn de opslagen inmiddels gedaald, aangezien toeslagen lager zijn en de ruimte om wat te onderhandelen grotendeels verdwenen is.  

Overigens zorgt niet alleen het aanbod voor lagere prijzen. Volgens ingewijden in de markt is ook de vraag wat zwakker dan voorheen. Daarbij gaat het vooral om binnenlandse vraag. Daarbij helpt het niet dat het weer wat tegen zit. Door het koude en natte weer wordt er weinig gebarbecued. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op de overwegend zwakke vleesmarkten. De vraag vanuit internationale markten naar Europees pluimveevlees is nog altijd hoger dan normaal. Op het moment is de contractprijs voor vleeskuikens in Brazilië 7,22 real (€1,31). Dit zorgt nog altijd voor gunstige exporten vanuit de Noord-Europese markt. Al groeit wel de concurrentie uit Oost-Europa.  

Oekraïne export begrensd
Daarnaast heeft de Europese Unie een nieuwe grens voor Oekraïne pluimveevleesimporten gesteld. Effectief stelt Brussel een nieuw quotum in van 137.000 ton pluimveevlees per jaar. Van origine hanteerde de Europese Unie een quotum van 90.000 ton pluimveevlees per jaar. Door de oorlog in Oekraïne besloot de EU echter alle handelsbeperkingen op te schorten, maar aan de situatie van vrijhandel komt nu een einde. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden