Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Laatste suikermolen Texas dicht door watertekort

24 April 2024 - Alex Jurvillier

De suikerprijs steeg begin deze week verder, onder andere gestuwd door lagere Braziliaanse productievoorspellingen. Ook de energieprijs drukte op de notering begin deze week. De Verenigde Staten en Mexico liggen in de clinch om een decenniaoud waterverdrag. Het zaaien van Nederlandse bieten maakt een spurt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering in Londen steeg afgelopen maandag naar $570,40 per ton. Daarmee ging deze harder omhoog dan de Amerikaanse notering die steeg naar $436,52 per ton. ADM Investor Services rapporteert over de Amerikaanse notering dat de productievoorspelling omtrent de Braziliaanse centraal zuidelijke regio's naar verwachting zal afnemen. Dat ondersteunde de suikerprijs. Dit na een productierecord voorgaand seizoen. Spanningen zouden in het Midden-Oosten afnemen, waardoor energieprijzen daalden. Dat drukte weer iets op de suikerprijzen. Uiteindelijk eindigde de dag toch met een lichte stijging.

Gisteren steeg de Amerikaanse notering verder naar $438,94 per ton. De Braziliaanse munt behaalde het hoogste punt van de week, wat de druk op de Braziliaanse suikermolens verlicht om suiker voor de exportmarkt te produceren, rapporteert ADM. Een herstel in energieprijzen zouden de Braziliaanse vraag naar ethanol ondersteunen, en dat effect sloeg over op de suikernotering.

​Amerika en Mexico in de clinch om waterverdrag 1944­­­
Texaanse landbouwgroepen waarschuwen voor een rampzalig groeiseizoen, meldt nieuwsmedium Reuters. Amerika en Mexico liggen in de clinch om een waterverdrag, daterend uit 1944. De laatste suikermolen in Texas is nu gesloten vanwege gebrek aan water. Dit in een tijd van lage suikervoorraden in Amerika en hoge prijzen, schrijft Reuters. Mexico zou verplicht zijn om grote hoeveelheden water richting Amerika te sturen, maar Mexico loopt enorm achter, omdat het land momenteel zelf kampt met extreme droogte. 

Op 15 april rapporteerde het landbouwministerie van de Verenigde Staten (USDA) over het percentage suikerbieten dat momenteel is geplant. Op 14 april 2024 zijn in de staten Idaho, Michigan en Minnesota respectievelijk 16%, 14% en 2% van de suikerbieten geplant. Noord-Dakota blijft achter met 0%. Op 14 april 2023 was dit respectievelijk 29%, 28%, 0% en 0%.

In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde van 43% valt Idaho tot nu toe dus flink tegen. Michigans gemiddelde bedraagt 21%, dus de staat loopt ook achter. Minnesota laat daarentegen een stijging zien, daar het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar 0% bedraagt. In totaal is 6% van het areaal betreffende deze vier staten geplant tot 14 april, wat lager is dan de 11% over het vijfjarig gemiddelde.

Neerslag VS Bron: NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Zaaien van Nederlandse suikerbieten maakt spurt
In Nederland worden flinke stappen gemaakt met het zaaien van suikerbieten, schrijft suikergigant Cosun. Flevoland zit al op 91,4%. Zuidoost-Nederland zit op een kwart tot een derde en moet daarmee nog het meeste werk verrichten. Daar de ondergrond niet overal goed genoeg was is er merendeels voor gekozen om toch te zaaien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden