Agrifoto
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Achtergrond Tarwe

Polen realiseert nieuw record in tarwe-export

3 November 2021

Polen heeft afgelopen jaar een nieuw record gerealiseerd in de tarwe-export. Voor het eerst is namelijk een exportwaarde van $1 miljard bereikt. Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika waren twee landen die fors meer tarwe afnamen. Het levert Polen ook een flinke duit in de zak op, want de exportprijs voor tarwe is afgelopen jaar hard gestegen. Dit in lijn met de Matif-notering voor tarwe. Komend jaar zit zelfs nog meer in het vat.

Polen heeft afgelopen jaar voor $1 miljard aan tarwe geëxporteerd, een positief verschil van $568 miljoen met een jaar eerder. Het is tevens de hoogste exportwaarde ooit. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van marktbureau IndexBox. In absolute aantallen gaat het om een tarwe-export van 4,7 miljoen ton. Dat was een jaar eerder 'slechts' 2,1 miljoen ton. Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika zijn de hoofdrolspelers als het gaat om de stijgende exportcijfers. Beide landen importeerden namelijk fors meer Poolse tarwe dan een jaar eerder. Een decennium geleden lag de Poolse tarwe-export nog op 984.000 ton.

Verdubbeling van de export
Saoedi-Arabië was over het afgelopen jaar de belangrijkste bestemming voor tarwe uit Polen, met een verdubbeling van de handel. Het land importeerde vorig jaar 1,7 miljoen ton, wat maar liefst 242% meer is dan de 700.000 ton van het jaar daarvoor. In termen van waarde bedroeg de handel tussen beide landen afgelopen jaar ongeveer $377 miljoen. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €324 miljoen. Daarmee heeft Saoedi-Arabië momenteel een aandeel van 36% in de totale Poolse export.

Op een tweede plaats staat Zuid-Afrika, met een afname van 773.000 ton. Een jaar eerder was dat 'slechts' 51.000 ton. In termen van waarde gaat het om een bedrag van $169 miljoen (ofwel €145 miljoen), waarmee het land een aandeel heeft van 16%. Op een derde plek volgt Duitsland, met een import van 675.000 ton tarwe uit Polen. Dat land nam over het afgelopen jaar 14% van de Poolse tarwe-export voor zijn rekening.

Forse toename in exportprijs
De gemiddelde exportprijs voor tarwe uit Polen kwam over het afgelopen jaar uit op $223 per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om €192,21 per ton. Het is een plus van 7,5% met de exportprijs van een jaar eerder. Importeurs uit Kenia en Algerije moesten het meeste betalen voor Poolse tarwe, respectievelijk $233 en $230 per ton. Voor importeurs uit Turkije was de prijs een stuk gunstiger. De exportprijs naar dat land bedroeg afgelopen jaar $215 per ton. Duitsland dook daar nog iets onder, met $217 per ton.

Die prijzen komen overeen met de tarwenotering op de Matif in Parijs. Die stond begin vorig jaar rond de €180 per ton ($210 per ton) en eindigde het jaar op een notering van €213 per ton ($260 per ton). Als je daar het gemiddelde van neemt, kom je uit op een prijs van €196 per ton. In dollars zien we een gemiddelde van $235 per ton. Dit jaar is tarwe op de Matif gestegen naar €283 per ton ($328 per ton). De verwachting is daarom dat de exportprijs voor tarwe uit Polen dit seizoen hoger zal liggen als afgelopen jaar.

Voorraad is zeer beperkt
En ook komend seizoen zal meer betaald moeten worden voor tarwe. Deze week werd al duidelijk dat de Europese Unie bijna uitverkocht is. Niet alleen blijven kopers uit het Midden-Oosten (zoals Saoedi-Arabië) tenders uitschrijven, ook China is aan de markt. Wordt de geprojecteerde export van 40 miljoen ton tarwe behaald, dan betekent dit dat Europa volledig is leeg verkocht. Voorraden zijn er dan niet meer. Het is wachten tot Australië en Argentinië op de markt komen met hun nieuwe oogst, wat voor kopers op het zuidelijk halfrond mogelijkheden biedt.

En wat daarna gebeurt? Dat is lastig inschatten. De tarwemarkt heeft – ook al verloopt de inzaai in Europa goed – het volgend seizoen zeker nodig om te kunnen herstellen en voorraden op te bouwen. Waarschijnlijk lukt het ook niet om in één seizoen alle problemen recht te trekken. Dus wat na het nieuwe jaar gebeurt, is koffiedik kijken. Zeker wanneer tarwe uitverkocht raakt kan de markt rare sprongen maken.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Is 300 euro het nieuwe normaal op tarwemarkt?

FB TV Jaap Haanstra

Is 300 euro het nieuwe normaal op tarwemarkt?

Tarwenotering op de Matif doorbreekt grens 300 euro

Inside Granen & Grondstof

Tarwenotering op de Matif doorbreekt grens 300 euro

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

Analyse Korrelmaïs

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

Brood wordt duurder door hoge tarweprijs

Nieuws Bakkerij

Brood wordt duurder door hoge tarweprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief