Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen veren nu weer op

26 April 2024 - Redactie Foodbusiness

De markten van tarwe, suiker en boter kozen deze week duidelijk de weg naar boven, nadat de markten in de afgelopen week juist afvlakten of licht daalden. In deze analyse gaan we de belangrijkste bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de tarweprijs op de Matif in de voorbije weken rond de koers van €200 per ton bleef schommelen, zette de markt begin deze week duidelijk koers naar boven. In de Verenigde Staten is de opleving daarbij krachtiger dan in Europa. Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 hoger op €208,75 per ton. Een paar dagen eerder werd zelfs even de €215 aangetikt, al volgde daar ook weer een correctie op. In Europa lijkt de markt wat nerveus te worden van de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied, waarde oogstprognoses wat naar beneden zijn bijgesteld. De onrust op de tarwemarkt werd versterkt door een Russische aanval op graanopslagen in de Oekraïense haven van Odessa.In de VS nemen de zorgen over droogte op de zuidelijke prairies toe. Dit leidt mogelijk tot lagere opbrengsten in wintertarwe. 

Suiker
De suikernotering in New York steeg deze week weer tot zo'n $440 per ton. Daarmee werd de dalende trend van de afgelopen weken duidelijk doorbroken. ADM rapporteert dat de productievoorspelling omtrent Braziliaanse centrale en zuidelijke regio's naar verwachting zullen afnemen. De Braziliaanse munt behaalde het hoogste punt van de week, wat de druk voor Braziliaanse producenten verlicht om suiker te exporteren. Een herstel in energieprijzen ondersteunen daarbij de vraag naar ethanol en ook dat heeft een stuwend effect op de suikernotering.

Boter
De boterprijs was deze week vrijwel de enige stijgende zuivelfabricaat op de markt. De notering van DCA ging hierbij omhoog tot €5.890 per ton. De roomprijzen daarentegen staan onder druk, waarmee het op papier interessanter is geworden om boter te produceren. Er is weliswaar goedkoper Pools product op de markt, maar dat bedreigt de positie van het Noordwest-Europese product niet. De botermarkt blijft al met al krap. De boterprijs is wel erg beweeglijk. Begin deze week was die hoger dan aan het einde van de week wat de volatiliteit in de markt nog maar eens onderstreept. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden