Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Palmolie

Prijs voor palmolie stijgt naar recordhoogte

13 Oktober 2021

Maleisië heeft afgelopen maand 1,59 miljoen ton palmolie geëxporteerd. Een stijging van maar liefst 36,9% in vergelijking tot de maand ervoor. Die hoge export heeft een gat geslagen in de voorraad. Reden om de productie op te voeren, zo zou je zeggen. Helaas is dat vanwege de coronacrisis niet mogelijk. En dat heeft gevolgen voor de prijs van palmolie. Een analyse.

Maleisië is de op één na grootste producent van palmolie, op ruime afstand na Indonesië. Het land produceert 26% van de wereldproductie. Door een scherpe stijging van de export (+36,8%) en een toename in de lokale consumptie zijn de voorraden in het land in een maand tijd met 6,9% gedaald, tot een niveau van 1,82 miljoen ton. Tegelijkertijd zorgt een aanhoudend tekort aan buitenlandse arbeidskrachten ervoor dat de productie niet opgeschaald kan worden. Tussen augustus en september is zelfs een daling in de productie zichtbaar: -0.39% tot 1,73 miljoen ton. Voor heel het seizoen wordt een palmolieproductie verwacht van maximaal 18 miljoen ton, waar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) eerder nog uitging van 19,6 miljoen ton.

Buitenlandse werknemers zijn in Maleisië goed voor ongeveer 70% van de 500.000 mensen die in de oliepalmplantages werken. Maar, door reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie konden zij het afgelopen jaar niet terugkeren. Ook komende tijd zal dit nog een negatief effect hebben op de productie, want Maleisische regering heeft nog altijd geen besluit genomen over het toestaan van buitenlandse arbeidskrachten. Ook overstromingen in diverse delen van Maleisië en de wereldwijde ontregeling van de logistieke sector hebben een vertragend effect op de productie. Voor deze maand wordt daarom wederom een min verwacht, van 0,8%.

Prijs stijgt naar recordhoogte
Als gevolg van alle tegenslagen is de notering voor palmolie op de 'Mdex' naar een recordhoogte gestegen. Aan het begin van de week, op maandag 11 oktober, sloot de notering op 5.170 Maleisische ringgit per ton. Omgerekend gaat het om een bedrag van $1.241 per ton. Een week geleden werd de grens van 5.000 Maleisische ringgit voor het eerst doorbroken. Het oude record stamt uit mei van dit jaar, en kwam uit op 4.860 Maleisische ringgit, oftewel $1.164 per ton. Voor de Chinezen zijn happig om nu palmolie te kopen. In eigen land stagneert de productie als gevolg van problemen in de stroomvoorziening.

Hoewel de Chinezen ook verwachten dat de prijs komende periode kan blijven stijgen, is niet iedereen het daarover eens. Zo melden diverse analisten dat het onwaarschijnlijk is dat de export deze maand en komende maand wederom zo hoog uitpakt. Een daling van 4% wordt voor deze maand verwacht. Afgelopen maand was India een grote koper, maar dat land gaat nu de winter in. Palmolie stolt bij lagere temperaturen en is dan dus minder interessant. Tegelijkertijd is het wel een gegeven dat de gestegen prijs van ruwe olie het prijsverschil tussen palmolie en gasolie heeft verkleind, wat de vraag naar biodiesel doet toenemen. Voor komende periode is de verwachting van deze analisten dat de prijs tussen de 4.000 en 4.500 ringgit zal schommelen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Analyse Palmolie

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Hoge prijzen voor palmolie niet zomaar verdwenen

Analyse Palmolie

Hoge prijzen voor palmolie niet zomaar verdwenen

Wereldwijde productie palmolie groeit gestaag

Analyse Grondstofanalyse

Wereldwijde productie palmolie groeit gestaag

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Analyse Koffie

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief