Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Maïs

Verlate maïsoogst drijft de prijs verder op

11 Oktober 2021

De Europese maïsprijs is sinds augustus bezig met een opmars die nog niet ten einde is. Ook nu de Amerikaanse prijzen voor maïs gas terugnemen, blijft de prijs aan deze kant van de oceaan omhooggaan. De grondstof pikt een graantje mee van prijsstijgingen die over het gehele granencomplex zichtbaar zijn.

Juist de Amerikaanse notering voor korrelmaïs heeft ervoor gezorgd dat ook de Europese maïsprijzen een behoorlijke stijging konden doormaken. Dinsdag 10 augustus stond de maïskoers op de Europese termijnmarkt Matif nog op €214,50 per ton. Inmiddels is dat €250 per ton. Een stijging van 16,5%. Daarmee is de maïsprijs inmiddels weer hard op weg naar het oude prijsniveau van het vorig oogstjaar. Die bedroeg in juni zo'n €270 per ton.

Oogst vertraagd
Een reden voor de recente prijsstijgingen is de traag verlopende oogst in Europa. Door het koude weer dit voorjaar en deze zomer is de maïs later rijp. Recente regenval heeft ervoor gezorgd dat de maaidorsers ook even moesten wachten. Inmiddels is een kleine 10% geoogst in Frankrijk, terwijl vorig jaar al meer dan de helft van het land was. Daardoor nemen de zorgen toe rond de kwaliteit.

In de EU moet bijna alle maïs worden gedroogd, omdat het in de herfst veelal vochtig is. Dit drogen – op diesel of aardgas – is een kostbare bijkomstigheid. Dat gaan telers merken in hun portemonnee. De olieprijzen zijn gestegen en vooral de gasprijzen laten een enorme stijging zien. De prijs van een kuub gas is verdriedubbeld.

Amerikaanse cijfers
De VS is toch leidend op dit moment als het gaat om maïs. In hun kwartaalrapport publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie USDA recent al nieuwe cijfers voor wat betreft de maïsvoorraad en export. Ondanks dat deze als 'bearish' (prijsdrukkend) werden beschreven, bewoog de markt toch omhoog. De cijfers die deze week worden gepubliceerd, laten waarschijnlijk lagere hectareopbrengsten, maar hogere voorraden zien, zo denken analisten.

Wat verder de maïsmarkt beïnvloedt zijn berichten uit Zuid-Amerika en China. Na een zeer droog jaar verwacht Brazilië een flink grotere maïsoogst. Het land heeft twee teelten per seizoen. De hoofdteelt komt naar schatting uit op 116,3 miljoen ton en dat is 34% meer dan een jaar eerder. Dat is een record wanneer het werkelijkheid wordt. In China loopt de maïsoogst juist averij op, omdat zware regenval in het noorden van het land voor problemen zorgt.

Vooral impact voor veevoer
Van alle korrelmaïs wordt 90% gebruikt als veevoedergrondstof en voor de productie van ethanol (biobrandstof). Slechts een klein deel wordt gebruikt voor de productie van high fructose corn syrup, maïszetmeel voor humane consumptie of specialistische producten als popcorn. Uiteraard worden deze marktsegmenten indirect wel gestuurd door de mondiale maïsmarkt. De verwachting is dat de maïsprijzen – in Europa althans – dit seizoen hoog blijven ten opzichte van het gemiddelde. Ook de foodsector merkt hier de gevolgen van.

foodbusiness.nl

Niels van der Boom

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

Analyse Korrelmaïs

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

De grondstoffenrally, waar houdt het op?

FB TV Grondstofupdate

De grondstoffenrally, waar houdt het op?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief