Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Achtergrond Hazelnoten

Nutella-honger bepalend voor hazelnotenmarkt

10 September 2021

De oogst van hazelnoten is in volle gang. Turkije, waar bijna driekwart van de wereldproductie vandaan komt, verwacht dit seizoen 700.000 ton hazelnoten te oogsten. Dat is ruim 11% meer dan vorig jaar. Belangrijkste bestemming voor deze productie: de pot Nutella.

Turkije domineert de wereldmarkt als het om hazelnoten gaat. Het land zorgt naar schatting voor zo'n 75% van alle hazelnoten ter wereld. Zo blijkt uit cijfers van het International Nut and Dried Fruit Council. De overige 25% komt onder meer uit Italië, Azerbeidzjan, de Verenigde Staten, Chili, Georgië en Iran. De Turken consumeren zelf slechts 15% van hun hazelnoten en exporteren de rest naar landen over de hele wereld.  Veruit de grootste afnemers zijn Duitsland en Italië.

Zoetwarenindustrie EU grootverbruiker
Ook Nederland haalt flink wat hazelnoten uit Turkije. De waarde van de export tussen Turkije en Nederland is volgens marktbureau Tridge over de afgelopen vijf jaar met 80% gestegen en lag in 2020 op $38,5 miljoen. Maar de indirecte consumptie van Turkse hazelnoten is waarschijnlijk nog veel groter. De Europese zoetwarenindustrie is namelijk veruit de belangrijkste afnemer. Het neemt naar verluidt 80% van de hazelnootaankopen voor zijn rekening.

De grootste speler in deze categorie is de Italiaanse Ferrero Group, de producent van Nutella. Voor de productie van chocoladepasta en andere zoetwaren koopt het bedrijf ongeveer een derde van de Turkse hazelnoten in. Dat aandeel is wel aan het veranderen. Ferrero is in de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws geweest als het gaat om de herkomst van gebruikte ingrediënten. Reden voor de Nutella-producent om stevig in te zetten op lokale teelt. Ferrero wil de Italiaanse hazelnotenproductie tussen 2019 en 2025 met 30% hebben verhoogd.

Gemiddelde prijs van hazelnoten daalt
Meer lokale teelt – niet alleen in Italië, maar ook in landen als Chili, Servië, Oezbekistan en Oekraïne – is één van de oorzaken dat de wereldwijde handel in hazelnoten daalt. Gemiddeld 8% per jaar, zo hebben analisten van EastFruit becijferd. Ook de gemiddelde prijs voor hazelnoten over de hele wereld zou gedaald zijn, met maar liefst 25%. Van gemiddeld $8,7 per ton in 2013-2015 naar $6,6 per ton in 2017-2019.

Als Italië minder hazelnoten uit Turkije gaat halen, zullen de Turken op zoek moeten naar meer alternatieve afzetmarkten om de verwachte grote oogst kwijt te kunnen. Overigens is het nog maar de vraag of de oogstverwachting van 700.000 ton waargemaakt kan worden. Turkije is erg afhankelijk van de weersomstandigheden in de periode na de oogst, wanneer de hazelnoten gedroogd worden. Vaak is het regenachtig en bewolkt, waardoor de productie en daarmee ook de prijzen van hazelnoten van jaar tot jaar flink schommelen.

foodbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Meer en goedkopere cashewnoten uit Vietnam

Analyse Cashewnoten

Meer en goedkopere cashewnoten uit Vietnam

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief