Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Achtergrond Spanje

Spanjaarden lijnrecht tegenover elkaar over vlees

26 Juli 2021

De vleesconsumptie in Spaanse huishoudens is afgelopen jaar met 10,5% toegenomen. Elk jaar geeft een Spanjaard bijna €350 uit aan vlees. Volgens minister Alberto Garzón is dat te veel. Hij is gestart met een nieuwe campagne, maar die valt niet bij iedereen in de smaak. Volgens verschillende vakbonden in de vleessector onderschat hij de waarde van de sector, die jaarlijks toch zo'n €28 miljard in het laatje brengt.

Spaanse partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de consumptie van vlees in het land. De minister van Consumentenzaken, Alberto Garzón, liet afgelopen week – met de kreet 'minder vlees, meer leven' – duidelijk merken dat hij vindt dat Spanjaarden minder vlees moeten eten. Die uitspraak viel niet in goede aarde bij onder meer de Spaanse landbouwminister. Ook verschillende partijen in de vleessector zijn opgestaan op hun ongenoegen te uiten. Zij willen dat de campagne per direct stopgezet wordt.

Volgens hen is de campagne niet op juiste cijfers gebaseerd. Garzón stelt dat de vleessector in Spanje wordt beheerst door grote partijen, maar dat is niet waar, zo melden de bonden. "Er zijn meer dan 2.750 bedrijven in de Spaanse vleessector en het merendeel daarvan is een kleine of middelgrote onderneming. Er zijn daarnaast ruim 500.000 veehouderijen en dat zijn veelal familiebedrijven", schrijven de partijen in een reactie. Garzón stelt ook dat de sector verantwoordelijk is voor 14,5% van de uitstoot in Spanje. Ook dat is volgens de vleespartijen incorrect. Zij melden 'slechts' een uitstoot te hebben van 7,8%. "Daarmee kun je ons niet vergelijken met de sectoren transport (27,7%), de maakindustrie (24,1%) of elektriciteitsopwekking (10,3%)."

Belangrijke sector
De vleessector is belangrijk voor de Spaanse economie; het is de vierde grootste industriële sector van het land. Niet vreemd dus dat er zo'n grote discussie gaande is. Vorig jaar bedroeg de omzet van de totale vleessector bijna €28 miljard. De sector levert daarnaast 100.000 directe banen op, waarmee het goed is voor 25% van de totale werkgelegenheid in de voedingsindustrie. Wat de export betreft zet het al jaren een stijgende lijn door. Afgelopen jaar werd meer dan drie miljoen ton geëxporteerd, met een waarde van bijna €9 miljard.

Tegelijkertijd heeft Garzón wel gelijk in het feit dat de vleesconsumptie onder Spaanse huishoudens stijgt. Afgelopen jaar consumeerden Spanjaarden 10,5% meer vlees, tot twee miljoen ton. De consumptie per hoofd van de bevolking komt daarmee uit op bijna 50 kilo. Het resulteert erin dat 20,3% van het inkomen wordt uitgegeven aan eten en drinken. Per jaar gaat het dan om een bedrag van €349,54 per persoon. Er wordt ook duurder vlees gekocht. De gemiddelde prijs lag 12,9% hoger, op €7,09 per kilo.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Spaanse olijfolie steeds meer in trek

Nieuws Olijfolie

Spaanse olijfolie steeds meer in trek

Tomatenhandel loopt lekker door

Analyse Tomaat

Tomatenhandel loopt lekker door

'Grondstofprijzen leiden tot duurder voedsel in winkel'

Achtergrond ForFarmers

'Grondstofprijzen leiden tot duurder voedsel in winkel'

Geen curryworst meer voor medewerker Volkswagen

Nieuws Volkswagen

Geen curryworst meer voor medewerker Volkswagen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief