Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Achtergrond Zoete aardappelen

Nederland importeert de meeste zoete aardappelen

19 Juli 2021

Zoete aardappelen zijn al jaren een populaire vervanger van de 'normale' aardappel. Door het hoge koolhydraatgehalte, de lage hoeveelheid vetten en de vele vitamines is het met name in de voedingsschema's van sporters een welkome aanvulling. En dat Nederlanders er gek op zijn, blijkt uit een rapport van IndexBox. Afgelopen jaren steeg de import van zoete aardappelen met 44% en zijn we het Verenigd Koninkrijk voorbijgestreefd. Daarmee is ons kikkerlandje de grootste importeur ter wereld.

Zoete aardappelen worden voornamelijk geteeld in China (63%), Malawi (7,3%) en Nigeria (5,1%), maar ook de Verenigde Staten (1,8%) zijn een relatief grote speler op de markt. Misschien niet als het gaat om de productie, maar wel in de export ervan. Net iets meer dan 31% van het totaal geëxporteerde volume zoete aardappelen komt namelijk uit de Verenigde Staten. Nederland volgt met 22,7% en Spanje met 9%.  

Nederland is grootste importeur
Wereldwijd werd over het afgelopen jaar 755.000 ton zoete aardappelen geïmporteerd. Een stijging van 6,9% met het jaar hiervoor. De importwaarde nam wereldwijd toe tot $687 miljoen. Kortom: zoete aardappelen zijn nog steeds een populair alternatief voor de 'gewone' aardappel. Met name in Nederland, Duitsland en Spanje. In de periode van 2018 tot en met 2020 steeg de Duitse invoer van zoete aardappelen met 20%, de Spaanse import steeg met 300% en de Nederlandse invoer groeide met 44%.

Die groei van 44% resulteert in een Nederlands importcijfer van 174.000 ton. Oftewel: 23% van de wereldwijde import. Daarmee streeft ons land het Verenigd Koninkrijk voorbij (159.000 ton, en 21%). Het maakt Nederland tevens de grootste importeur van zoete aardappelen wereldwijd. Canada volgt op een derde plek, met 76.000 ton zoete aardappelen. Spanje (15.000 ton), de Verenigde Staten (15.000 ton), Italië (15.000 ton), Maleisië (15.000 ton), Japan (13.000 ton) en Laos (12.000 ton) bereikten elk een aandeel van 11% van de totale invoer.

Ook qua importwaarde staat Nederland bovenaan, met $152 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk ($119 miljoen) en Canada ($65 miljoen) volgen op respectievelijk plek twee en drie. Duitsland en Frankrijk sluiten de top vijf af, met $60 miljoen en $50 miljoen.

Grote verschillen in prijs
De gemiddelde importprijs van zoete aardappelen bedroeg afgelopen jaar $909 per ton, wat vrijwel gelijk is aan het jaar daarvoor. In de periode van 2012 tot en met 2020 steeg de prijs wel met gemiddeld 1,4%. Ook zijn er aanzienlijke verschillen in de gemiddelde prijzen tussen de belangrijkste importerende landen. Vorig jaar was Duitsland ($1.337 per ton) het land met de hoogste prijs, terwijl Italië ($582 per ton) tot de laagste behoorde.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Minder groenten en fruit geïmporteerd in het VK

Nieuws Import

Minder groenten en fruit geïmporteerd in het VK

Europeaan kiest steeds vaker voor bruine rijst

Achtergrond Rijst

Europeaan kiest steeds vaker voor bruine rijst

Verenigde Staten halen meer fruit uit buitenland

Nieuws Fruit

Verenigde Staten halen meer fruit uit buitenland

Amerikanen importeren voor recordbedrag fruit

Nieuws Fruit

Amerikanen importeren voor recordbedrag fruit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief