Shutterstock

Nieuws Vleesprijzen

Betaalt Amerikaan straks recordprijs voor vlees?

11 Juni 2021

Amerikaanse consumenten zullen deze zomer flink meer kwijt zijn aan de barbecueboodschappen. Dat verwacht Derrell Peel, specialist aan de Oklahoma State University. Volgens Peel stijgen de prijzen voor vlees in rap tempo als gevolg van de goede economische vooruitzichten en de herstellende vraag vanuit de restaurants. "In de meeste gevallen zijn de groothandelsprijzen zelfs nog hoger dan aan het begin van de coronapandemie."

Het maakt niet uit naar welk soort vlees je kijkt, stelt Peel, alles is stijgende. "In tal van gevallen bevinden de groothandelsprijzen zich zelfs op recordniveaus. In tegenstelling tot afgelopen jaar is het gebrek aan product niet het probleem. De jaar-op-jaarproductie van rundvlees, varkensvlees en pluimveevlees is namelijk hoger. Niet alleen in vergelijking met vorig jaar, maar ook ten opzichte van 2019", schrijft Peel. Volgens hem is de vraag op dit moment gewoon vele malen hoger door de goede economische vooruitzichten en de terugkerende vraag vanuit restaurants.

Vooral pluimveevlees fors duurder
Als gevolg van de coronacrisis zijn we bewuster bezig met voeding. Dat betekent ook dat consumenten sneller kiezen voor kippenvlees, in plaats van varkens- of rundvlees. Het is dus niet vreemd dat de prijsstijging het grootst is in deze categorie. Kippenborst (zonder botten en vellen) wordt bij Walmart inmiddels verkocht voor $2,97 per pond. En drumsticks gaan over de toonbank voor $1,76 per pond. Het zijn bijna verdubbelingen van de normale prijzen. Vier pond kippenvleugels kost een Amerikaan nu $12, dat is 'normaal' $6 tot $8. Alleen in de periode rond de SuperBowl worden deze prijzen weleens behaald.

Hoewel pluimveevlees het hardst stijgt, betekent het niet dat de prijsstijgingen voor rundvlees en varkensvlees mild zijn. De groothandelsprijzen voor ossenhaas en ribeye hebben ook records gevestigd. Ossenhaas kost inmiddels meer dan $17 per pond en voor ribeye is een Amerikaan $13 per pond kwijt. Varkenslende gaat over de toonbank voor $3,66 per pond en varkensgebraad kost $1,94 per pond. De prijzen van spareribs stegen zelfs voor het eerst ooit boven de $3 per pond.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
'Met kruidenmix is smaak en gemak te combineren'

Inside Outdoor Food Trends

'Met kruidenmix is smaak en gemak te combineren'

Saus hoeft niet gezond, het is een verwenmoment

Inside Outdoor Food Trends

Saus hoeft niet gezond, het is een verwenmoment

Amerikanen zien kosten voor voedsel flink stijgen

Achtergrond Consumentenprijs

Amerikanen zien kosten voor voedsel flink stijgen

Alcoholvrije cocktail net zo in trek als een Radler?

Inside Outdoor Food Trends

Alcoholvrije cocktail net zo in trek als een Radler?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief