Fonterra

Analyse grondstoffen

GDT-veiling gaat met harde klap omlaag

Vandaag 09:51 uur - Klaas van der Horst

Op de eerste GDT-veiling van september zijn de productprijzen met een harde klap omlaag gegaan. Met name de bovengemiddeld sterke daling van de melkpoederprijzen kwam hard aan. Het aanbod overtrof duidelijk de vraag en dat heeft gevolgen voor de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten


De gemiddelde prijs ging met 4,3% omlaag, zo maakte de GDT-organisatie bekend, maar de prijs van hoofdproduct volle melkpoeder - goed voor de helft van het aanbod - daalde met 5,3%. Magere melkpoeder ging nog een beetje dieper. Daarvan daalde de prijs met 5,8%. 

{{dataviewSnapshot(46_1756884814)}}

Ook de mozzarellaprijs kreeg een stevige tik, maar de prijs van cheddar ging opvallend genoeg juist omhoog - als enige product op deze GDT.
Melkvet ontsnapte ook niet aan een prijsdaling, maar vergeleken met andere producten deed deze categorie het minder slecht. 

Het productaanbod op deze veiling, en ook het verhandelde volume, stegen ondertussen wel weer sterk. Er werd ruim 13% meer product verhandeld dan op de vorige veiling. Dit, gecombineerd met een vrij zwakke vraag, zorgde voor de sterke daling van de prijzen. 

{{dataviewSnapshot(46_1756885400)}}  


Het is niet de grootste prijsval dit jaar, want die deed zich voor op de GDT-veiling van eind mei, maar wel de op één na grootste prijsdaling. 
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden