Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Europese rundvleesmarkt komt weer op gang

Vandaag 10:00 uur - Matthijs Bremer

Het sentiment op de Europese rundveemarkt is op het moment een stuk positiever dan de laatste weken. Nu de zomervakantie zo goed als over is, neemt de vraag in Noord-Europa weer toe. In Zuid-Europa is er van het einde van de vakanties ondertussen nog weinig te merken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Noord-Europese rundvleesmarkten beginnen langzaam wat te keren, zo blijkt uit data van de Europese Unie. Alleen de Duitse prijs heeft in week 33 nog een duidelijke stap omlaag gezet. Koeien van 0-kwaliteit daalden van €645,45 tot €638,28 per 100 kilo. Daarmee komt de Duitse prijs dicht bij de Nederlandse en Poolse. Ondertussen is de Nederlandse prijs stabiel, maar zet de Poolse prijs een duidelijke stap omhoog. Ondertussen stijgt de Ierse prijs door, al is de toename duidelijk vlakker.

Het voorzichtig opwaartse momentum in Noord-Europa hangt nauw samen met het aflopen van de vakantieperiode. In deze tijd van het jaar neemt de vraag naar rundvlees toe, aangezien toeristen langzaam maar zeker weer terugkomen. Ingewijden in de markt geven aan dat er duidelijk weer meer vlees verkocht wordt. De verkoop loopt weer goed en het aantal slachtingen neemt weer toe. De opmaat hier naartoe is al terug te zien in de Europese data, die een week achterloopt.

In de lokale Nederlandse notering van Vee & Logistiek is te zien dat de markt aantrekt. De notering neemt data van week 34 al mee en daarin is een toename van O-kwaliteit runderen van 5 cent te zien voor alle categorieën. Daarmee komt de prijs uit op €5,85 per kilo. In Duitsland zijn de prijzen eveneens fors toegenomen. De prijs van runderen van O-kwaliteit neemt met 10 cent toe tot 6,15 per kilo. Ondertussen stijgt de prijs van Jungbullen met zelfs 20 cent tot €7 per kilo.

Hogere prijzen voor luxe vleesrunderen
Hoewel het nog niet in de notering is terug te zien geven horecaslagerijen in Nederland aan dat de prijzen van luxe vleesvee duidelijk stijgen. De runderen zijn nog wel te krijgen, maar je moet er goed voor betalen. Ingewijden in de markt geven aan dat dikbillen voor ruim boven de €8,50 per kilo worden verhandeld en er wordt al gespeculeerd over de vraag hoe lang het duurt tot de prijs van €10 per kilo wordt bereikt. Daarmee keert de druk op de meest luxe runderen. In het direct concurrerende België was er sprake van lichte druk op het S-segment, maar prijzen liggen nog wel boven het Nederlandse niveau.

Zuid-Europese prijzen dalen nog niet
Ondertussen zorgt het aflopen van het toeristenseizoen in Zuid-Europa nog niet voor druk op de prijzen. Prijs van runderen van R-kwaliteit in Spanje nam deze week licht toe. In Frankrijk is de stap duidelijker, de prijs nam toe van €647 tot €654 per 100 kilo. Verreweg de grootste stap werd genoteerd in Spanje. In het Zuid-Europese land was sprake van een toename van €685,88 tot €731, een toename van maar liefst 6,6% in een week.

 {{dcamiSnapshot(976_1756385329)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden