De zuivelmarkt van deze week lijkt op het eerste gezicht niet veel anders dan die van de week ervoor. Grote veranderingen zijn er niet. Toch vindt onderhuids een lichte herschikking plaats van productposities. In grote lijnen is er ook nog steeds sprake van een afnemende aanvoerdruk, maar het beeld wordt een beetje verstoord door calamiteiten.
De prijzen voor rauwe melk blijven daarbij ook iets onder druk staan, het meest in Nederland.
Toch is daarmee niet alles gezegd. In Frankrijk zijn diverse zuivelbedrijven nu koper van melk in plaats van verkoper. De aanvoerpiek in Frankrijk is voorbij en de gebruikelijke overschotten in het aanbod zijn verdwenen. Ook elders kopen zuivelondernemingen product bij. Één grote fabriek van een coöperatie in Duitsland deed niet mee. Die was naar verluidt gehackt en moest veel melk op de spotmarkt verkopen.
Daardoor zakte de prijs voor magere melkconcentraat tijdelijk even flink op de Duitse markt. Was dat niet het geval geweest, dan was de DCA-notering voor dit product deze week wellicht hoger geweest. Nu is er globaal genomen sprake van een stabiele prijs. Extra goedkoop aanbod is ondertussen ook nog steeds beschikbaar vanuit Ierland en Groot-Brittannië, maar daarvoor moeten wel een langere transportduur en een iets minder lage microbiologische kwaliteit voor lief worden genomen.
De DCA roomnotering is iets hoger dan vorige week, waarmee deze notering een klein beetje meer afstand neemt van de boternotering. Die blijft nu ook stabiel. Boter bewijst daarmee opnieuw weer eens dat het een 'koppig' product is, dat qua prijs niet zomaar omlaag te krijgen is. De beweging van de roomprijs is overigens nog steeds wel te gering om de prijspariteit met boter te herstellen.
De melkpoedermarkt is volgens veel handelaren niet heel beweeglijk en bijna saai. Toch lijkt er langzaam iets te verschuiven. Net als vorige week gaan ook deze week de prijzen voor magere melkpoeder food en feed iets verder omhoog. Niet dat er daarbij ook heel veel handel plaatsvindt, maar toch is een licht opgaande lijn zichtbaar in de prijsvorming. Europees/Nederlands product is ondertussen toch ook iets concurrerender geworden op exportmarkten, maar van grote fysieke exporten is nog steeds geen sprake.
Zoals wel eens in een 'lage' markt, is het de diervoermarkt waarop het meeste gebeurt. Magere melkpoeder voor food is zodanig laag geprijsd, dat vanuit de diervoersector product wordt aangekocht als relatief goedkope eiwitbron. Andere alternatieven kosten meer geld.
De weipoedermarkt staat opvallend genoeg juist weer onder druk. Hier is geen sprake van tekorten, en kennelijk ook niet van sterk slinkende voorraden. Dat laatste lijkt toch bevreemdend, nu grote zuivelbedrijven zo veel mogelijk wei inzetten op de productie van hoogwaardige wei-ingrediënten. De vraag daar naar blijft goed, wat ook zichtbaar is in de weer oplevende prijs van weiconcentraat.
Op de kaasmarkt is in grote lijnen hetzelfde te zien als op de melkpoedermarkt. Er zijn weinig grote prijsveranderingen te zien, maar toch ontwikkelen de kaasprijzen zich in verschillende richtingen.
Anders dan vorige week, is het nu de foliekaasprijs die weer een beetje opkrabbelt, samen met mozzarella, terwijl er nu druk ontstaan op de cheddarmarkt. Poolse en Litouwse producenten proberen de prijzen nog op niveau te houden, maar Britse en Ierse aanbieders zetten scherp geprijsd product op de markt, vooral bij curd. En dan is er nog wat goedkoop Nieuw-Zeelands aanbod. De prijs van cheddar mild houdt iets beter stand.