De cacaoprijs heeft deze week weer een forse stap omhoog gezet. De tegenvallende tussentijdse oogst krijgt steeds meer greep op de markt, waardoor de prijzen toenemen. Ondertussen zorgt een zwakke vraag, gevolgd door sterkere voorraden, voor enig dempend effect.
De cacaonoteringen hebben een duidelijke stap omhoog gezet. Op 1 mei noteerde de ICE in Londen omgerekend $8.855,51. Op 13 mei steeg de notering met 9,3% naar $9.676,95.
Daarmee bereikt de prijs het hoogste punt sinds februari. Op de cacaomarkt overheersen spanningen, aangezien de oogst nog slechter is dan vorig jaar. De zwakke oogst zorgde vorig jaar nog voor prijzen van ruim over de $12.000. Droogte zorgt ervoor dat de aankomende oogst er naar alle waarschijnlijkheid slechter voorstaat dan vorig jaar. De benodigde regen komt dit jaar aanzienlijk later dan gebruikelijk, waardoor de tussentijdse oogst er slechter voor staat dan in voorgaande jaren.
De cacaovruchten zijn dit jaar kleiner dan anders. Ongeveer 5% tot 6% van de bonen is onderontwikkeld, terwijl dat percentage normaal gesproken rond de 1% ligt. Daarmee is de toekomstige oogst naar alle waarschijnlijkheid nog lager dan vorig jaar. Daarnaast is het huidige aanbod al beperkt. In de havens van Ivoorkust werd vorige week (week 19) een cacaouitvoer van 24.000 ton gemeld. Dat is een daling van 11,1% ten opzichte van het gemelde volume van vorig jaar, dat uitkwam op 27.000 ton.
Door de tegenvallende cijfers valt niet uit te sluiten dat het verwachte surplus van de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) toch zal tegenvallen. De organisatie gaf in februari aan dat de lagere vraag naar cacao zou kunnen leiden tot een overschot van 142.000 ton. Dat zou het eerste overschot in vier jaar zijn. Vorig jaar was er nog sprake van een tekort van maar liefst 441.000 ton.
Grote voorraden dempen stijging
Toch wordt het effect van het lage aanbod enigszins gedempt. Door de hoge cacaoprijs is de vraag naar chocolade aanzienlijk lager dan vóór 2024. Daarnaast is het cacaogehalte in chocolade verlaagd. Deze twee factoren hebben geleid tot een aanzienlijke stijging van de voorraden. In januari waren in de havens van de Verenigde Staten 1.263.493 zakken cacaobonen opgeslagen. Aan het einde van week 19 werd 67,2% meer cacao gemeld. Het totaal kwam daarmee uit op 2.112.402 zakken.
Daarnaast blijft de verwachting heersen dat de vraag nog verder zal dalen. Hoewel de situatie enigszins tot rust is gekomen sinds de Verenigde Staten en China een akkoord hebben bereikt over een tijdelijke verlaging van de handelstarieven, blijft het vertrouwen op de wereldmarkt broos.
Bedrijven pessimistisch gestemd
De zwakke oogstprognoses en de handelsoorlog zorgen er samen voor dat bedrijven wederom creatiever moeten worden. Verschillende grote spelers hebben hun prijs- en verkoopverwachtingen inmiddels naar beneden bijgesteld. Barry Callebaut heeft de verkoopprognose verlaagd en verwacht dat het verkochte volume dit jaar met 4,7% zal dalen. Eerder stelden ook Mondelez en The Hershey Company hun verwachtingen bij. Zo gaf Mondelez aan dat de winst per aandeel dit jaar met 10% zal dalen.