Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koopt China nog snel soja voor Trump is beëdigd?

7 November 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Wat gaat Trump doen als hij in het Witte Huis zit? Die vraag staat centraal op de granenmarkt. Een antwoord is lastig te geven. Er zijn zeer uiteenlopende visies op wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €216,50 per ton. Op de CBoT maakten de granen het verlies van eerder op de handelsdag uiteindelijk goed. Bij tarwe en soja was de stijging beperkt tot ¾ cent. Dat bracht de slotkoers van tarwe op $5.73¼ per bushel en soja sloot op $9.94½ per bushel. Maïs maakte een grotere stap en sloot 1,9% hoger op $4.26¼ per bushel.

De uitslag van de verkiezingen in de VS beheerste het nieuws op de granenmarkt. Start Trump als hij in het Witte Huis zit een handelsoorlog met China, en zo ja, welke tegenmaatregelen worden dan ingesteld door Beijing? Spelers op de financiële markten weten het ook niet. Vriend en vijand zijn het er wel over eens dat China de agrarische grondstoffen in het vizier heeft.

Trump wordt beëdigd op 20 januari. Sommige analisten speculeren dat China de periode tussen de verkiezingen en de beëdiging weleens zou kunnen gebruiken om nog een koopronde in de VS te doen. Een andere theorie die voorbijkomt, is dat China agrarische producten uit de VS in zou kunnen zetten om het handelsoverschot met de VS te verkleinen, door meer te importeren uit het land, om zo een handelsoorlog af te wenden. Hoewel China beter voorbereid is dan acht jaar geleden toen Trump voor het eerst president werd, is Beijing er veel aan gelegen om er aan de onderhandelingstafel uit te komen met de VS.

Speculatie
De stijging van granen afgelopen handelssessie is volgens verschillende analisten vooral ingegeven door speculatie. Importheffingen en belastingverlaging zoals Trump van plan is in te voeren, zijn doorgaans een aanjager van inflatie. Positie nemen in grondstoffen is een instrument voor beleggers om zich in te dekken tegen inflatie.

De handel neemt ook al een beetje stelling in aanloop naar het Wasde-rapport dat komende vrijdagavond Nederlandse tijd uitkomt. Dat maïs juist een sprong maakt, is opmerkelijk. De Amerikaanse maïsoogst is relatief groot door goede opbrengsten.

Exporttempo Rusland niet houdbaar
SovEcon kwam gisteren met nieuwe cijfers op de Russische tarwevoorraad. Het marktbureau schat de tarwevoorraad op 1 oktober in op 38,7 miljoen ton. Daarmee is de voorraad 17% kleiner van vorig seizoen op deze datum, voornamelijk door een kleinere oogst en grote export. Vanaf juli tot en met september is er volgens SovEcon 15 miljoen ton tarwe geëxporteerd door Rusland. Het huidige exporttempo is niet vol te houden in de rest van het seizoen, schrijft SovEcon.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden