Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vlakke markt vaste zuivel bij turbulentie vloeibaar

19 April 2024 - Klaas van der Horst

Grotendeels vlakke kaas- en melkpoederprijzen, lichte druk op boter en turbulente prijsontwikkelingen op de markt voor liquide zuivel. Zie hier het beeld van de zuivelmarkt in deze week. De druk op de vloeibare halffabricaten is niet vreemd in deze voorjaarsmaanden. De melkaanvoer piekt en zuivelbedrijven zoeken onder druk naar een optimum in verwerking en verwaarding, maar soms past niet alles op elkaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daardoor moest met name bij magere melkconcentraat een verdere en versterkte prijsdaling voor lief worden genomen. De DCA-notering voor dit eiwitrijk product ging met bijna 12% onderuit naar gemiddelde €1.385 per ton droge stof. Een versterking van de beweging die vorige week al was ingezet.

De spreiding in prijzen daaromheen was weliswaar groot, met voor Nederlands product prijzen van €1.500 tot €1.600 per ton, en voor Zuid-Duits product prijzen van €1.150 tot €1.250 per ton.

Premium poeders
Volgens diverse marktkenners zijn die lage prijzen niet alleen een gevolg van gebrek aan verwerkingscapaciteit, maar ook een gevolg van de wens van fabrikanten om het aanbod van premium melkpoeders (SMP) met de goede logo's en stempels te beperken. Daarvoor zou het op de koop toe worden genomen dat handelaren wat extra geld verdienen met het drogen van goedkoop concentraat.

Klap voor room
Behalve concentraat kreeg ook de roomprijs een fikse tik omlaag, al lijkt een daling van de notering met 5,7% veel minder heftig dan de 12% bij concentraat. Toch is een €400 lagere roomprijs bepaald geen kleinigheid. Vooral in de tweede helft van de week daalde de prijs hard. Tegelijk met de roomprijs ging ook de boterprijs naar beneden, maar veel beperkter (-2,6%).

Op de melkpoedermarkt gebeurde ook deze week weer vrij weinig. De vraag is beperkt. Kopers blijven terughoudend, hopend op nog betere inkoopkansen. Producenten en handelaren menen dat die er waarschijnlijk niet heel veel meer komen, want nu is het de piek van het melkaanvoerseizoen in Noordwest-Europa, met alleen in Duitsland en Frankrijk een echte plus.

Beschikbaarheid daalt
Ondertussen daalt de beschikbaarheid van melk op het zuidelijk halfrond, ook in Zuid-Amerika, terwijl van de VS ook niet vee valt te duchten. Melkpoeders zullen volgens de spelers op de markt dus eerder duurder worden dan goedkoper. Dit lijkt een logische aanname, maar tal van andere invloeden kunnen toch tot andere uitkomsten leiden.

De weipoedermarkt zit iets anders in elkaar. Daar zit de markt nog steeds bijna op slot, vooral bij de feed, door een beperkt importerend China en een veevoerindustrie die ook nog ruim in de voorraden zit.

De kaasmarkt is ook in grote lijnen stabiel, maar met licht toenemende druk op de Goudse en Edammer kazen. De stemming op mozzarellamarkt lijkt iets optimistischer te worden, al blijkt dat nog niet uit de notering. Producenten en handelaren signaleren wel een licht toenemende belangstelling voor het product.

De Cheddarmarkt is iets hoger door een beperkt aanbod, dat iets achterblijft bij de vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden