Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lot van de palmolieprijs soms heel onvoorspelbaar

14 Februari 2024 - Klaas van der Horst

In de handen van de termijnmarkt is het lot van de palmolieprijs soms heel onvoorspelbaar. Vorige week ging de termijnprijs opeens sterk omhoog vanwege berichten over lage voorraden en een slechtere afzet. Deze week blijft de trend omhoog, maar veel kalmer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De marktinzichten veranderen voortdurend. Vorige week werd vooral gekeken naar de slinkende voorraden product en afzetproblemen, met name richting Europa, als gevolg van haperende transporten door de situatie op de Rode Zee.

Deze week blijft de palmolienotering oplopen op de beurs in Maleisië, maar de beweging omhoog gaat een stuk langzamer. Aanleiding zijn onder meer berichten over een (verwachte) betere productie in het nieuwe seizoen en de observatie dat het met de afzet van andere eetbare olies ook niet storm loopt. Uitzondering is olijfolie, maar dit is dan ook geen echt bulkproduct meer.

De fysieke markt voor palmolie was zelfs helemaal niet erg onder de indruk van het nieuws wat haar boven het hoofd leek te hangen. De notering voor palmolie in Rotterdam is de laatste tijd zelfs weer dalende.

De mondiale productie van palmolie lijkt ook helemaal niet het probleem te zijn in de markt. Indonesië, 's werelds grootste producent, behaalde in 2022 een recordproductie van ruim 39 miljoen ton, en het land lijkt door te gaan met het opjagen van de productie.

Ongeveer de helft ervan is voor binnenlands verbruik, de andere helft wordt geëxporteerd. Daarbij wordt het areaal land voor palmolie ook nog altijd uitgebreid. Milieugroepen slaan zelfs alarm over de toestanden daarbij. Zo neemt het tempo van de vaak illegale kap van oerwoud weer toe, voor het tweede jaar op rij. Vooral op Borneo en ook Papoea wordt veel gekapt, en minder kieskeurige afnemers dan Europa krijgen een toenemend belang bij de afzet, zie China, zie de opkomst van 'gebruikte kookolie' (UCO) als biobrandstof. Hierin wordt ook veel ongecertificeerde, verse palmolie bijgemengd.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden