Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe op termijnmarkt zakt richting 200 euro

9 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Op de Europese markt sloot tarwe gisteren wederom in het rood. De grens van €200 komt onderhand heel dichtbij. Het nieuws in granenland was het Wasde-rapport. Voor tarwe stonden daar geen grote verrassingen en was het rapport redelijk neutraal van toon. De sojaparagraaf in het rapport zorgde voor meer opschudding.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €3,75 in en sloot op €205,25 per ton. Dat is de laagste koers sinds de zomer van 2021. Op de CBoT houdt tarwe beter stand en blijft rond de $6 per bushel schommelen. Gisteren daalde het maartcontract voor tarwe in Chicago overigens met 2,2% naar $5.88½ per bushel. Maïs bewoog meer zijwaarts en zakte met 0,2% naar $4.33¼ per bushel. Soja was de enige stijger afgelopen handelssessie en noteerde een plusje van 0,4% naar $11.93½ per bushel.

Het Wasde-rapport dat gisteren uitkwam bevatte enkele verrassingen. Voor tarwe is het rapport redelijk in lijn met de verwachtingen. De mondiale beginvoorraad plus oogst is met 0,5 miljoen ton verhoogd naar 1.057 miljoen ton voornamelijk door hogere opbrengsten in Argentinië en Irak. De hoeveelheid tarwe die geëxporteerd wordt is verhoog met 1,2 miljoen ton naar 210,7 miljoen ton. De Oekraïense tarwe-export wordt overigens geraamd op 'maar' 15 miljoen ton. De wereldeindvoorraad tarwe is met 0,7 miljoen ton verlaagd naar 259,4 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad sinds seizoen 2015/16.

Schuiven met getallen
In de oliehoudende zaden en dan voor de Braziliaanse soja is meer gegoocheld met de cijfers. De oogst van 2022/23 - vorig seizoen dus - is verhoogd met 2 miljoen ton naar 162 miljoen ton. Voor seizoen 2023/24 is de oogstprognose verlaagd met 1 miljoen ton naar 156 miljoen ton. Marktbureau Conab, dat onder het Braziliaanse ministerie van Landbouw valt, rekent op een sojaoogst van 149,4 miljoen ton. Verschillende analisten plaatsen dan ook hun vraagtekens bij de aanpassingen van het USDA in het nieuw Wasde. De wereldhandel in soja is met 0,4 miljoen ton verlaagd naar 170,6 miljoen ton, voornamelijk door lagere export uit de VS. De eindvoorraad soja is verhoogd met 1,4 miljoen ton naar 116 miljoen ton.

Voor de coarse grains (maïs, gerst, enz.) heeft het USDA zowel de productie als eindvoorraad naar beneden bijgesteld. De wereldproductie is verlaagd met 3,8 miljoen ton naar 1.510,1 miljoen ton. Dat komt onder meer door kleinere oogsten in Brazilië en Mexico. De wereldeindvoorraad coarse grains is met 3,2 miljoen ton verlaagd naar 322,1 miljoen ton.

Het weerfenomeen El Niño zorgde de afgelopen maanden voor droger dan gemiddeld weer in Brazilië en Australië waardoor de oogsten daar lager uitvielen dan vorig seizoen, terwijl in bijvoorbeeld Argentinië regen zorgde voor betere opbrengsten. Volgens het Europese klimaatbureau Copernicus is het El Niño-patroon aan het verzwakken. Het weerpatroon speelt ook een rol bij de relatief hoge temperaturen. Afgelopen januari is volgens het klimaatbureau de achtste maand op rij met een recordhoge temperatuur.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden