Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen wisselen soms van koers

9 Februari 2024 - Redactie Foodbusiness

Terwijl de tarweprijzen verder dalen, zijn de boterprijzen deze week van koers veranderd. De suikermarkt heeft juist moeite om een richting te kiezen. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matige vraag naar tarwe op de wereldmarkt, stevige concurrentie uit het Zwarte Zeegebied en tegelijkertijd behoorlijke voorraden in Europa. Het is bijna een vast riedeltje aan het worden. Er weinig nieuws om de mineur stemming op de tarwemarkt te keren. In ons deel van Europa in het nat wat niet bevorderlijk is voor het zaaien van zomergraan maar dat staat tegen over dat in Frankrijk de tarwe relatief de winter door is gekomen. Ook in de Amerikaanse staat Texas is de winter goed door de winter gekomen met 46% van het areaal in goede of excellente conditie volgens het USDA.

De strategie van Rusland op de tarwemarkt laat zich lastig duiden. Marktbureau Ikar verlaagde de notering voor Zwart Zee tarwe met $7 naar $228 per ton. De weekexport steeg mede daardoor met 500.000 ton naar 1,3 miljoen ton. Voor het Kremlin is dat blijkbaar een teken geweest dat de exportheffing wel omhoog kan. Het Russische ministerie van Landbouw maakte woensdag 7 februari bekend de exportbelasting met 4,8% verhoogd naar 3.804,60 roebel (€38,71).

Suiker vaart onduidelijke koers
De te varen koers van de suikernotering op de termijnmarkt ICE is nog niet helemaal bepaald, zo lijkt het sinds de start van februari. De suikermarkt krijgt verschillende prikkels die de prijs van de grondstof steunen, maar ook naar beneden drukken. Daarbij zijn de ogen gericht op een lagere suikerproductie in Azië, maar dat maakt Brazilië ruimschoots goed met een bovengemiddelde productie. Dit blijkt ook uit verschillende nieuwe schattingen over het suikeroverschot van suikeranalisten die daar sinds kort weer over spreken. Toch blijft de markt zeer gespannen doordat de mondiale consumptie en productie redelijk in evenwicht zijn. Tot slot moet er wel voldoende volumes worden geïmporteerd en geëxporteerd tussen de landen, wat niet vanzelf gaat doordat de verschillende in overschotten en tekorten relatief groot zijn.

De termijnmarkt suiker in Londen schommelt de afgelopen dagen op en neer door verschillende perikelen. De notering heeft geen duidelijke richting, waar dat in januari wel nog het geval was. Het witte suikercontract opende vandaag (donderdag 8 februari) op $655 per ton.

Boterprijs weer in de lift
Na een zwakke start van 2024 is het sentiment op de botermarkt deze week omgeslagen. Aanleiding hiervoor is de fors hogere boterprijs op de Global Dairy Trade eerder deze week. Daar steeg de notering met 10% tot $6.516 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds de zomer van 2022. De Europese boter-future op de EEX in Duitsland reageerde razendsnel op de impuls uit Nieuw-Zeeland. De slotkoers was gisteren bijna €300 per ton hoger, wat een forse stap omhoog is.

De eerste signalen zijn dat de fysieke marktprijzen in Europa ook aantrekken. Wel moet nog blijken of de opleving een overtrokken schrikreactie is, zoals dat vaker kan zijn. Naast de aantrekkende botermarkt zitten ook de roomprijzen deze week in de lift, hoewel de beschikbaarheid niet heel krap is. Kortom: beide markten zijn duidelijk in beweging, waarbij de wind uit een andere hoek is gaan waaien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden