Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hogere Global Dairy Trade geeft duidelijk signaal af

7 Februari 2024 - Wouter Baan

Het sentiment op de Global Dairy Trade is overduidelijk bullish. Daarmee wijkt het Nieuw-Zeelandse handelsplatform af van het marktbeeld in Europa dat veel zwakker is. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van het zwakke sentiment dat momenteel de Europese zuivelmarkt tekent, is niets merkbaar op de GDT. Nagenoeg alle fabricaten zitten in de lift. Met een stijging van ruim 10% snelt de boternotering tot het hoogste niveau sinds juni 2022. Het is bovendien de vijfde prijsstijging op rij. Door de verhoging neemt de GDT-boterprijs afstand van de noteringen in de Verenigde Staten en Europa, waar de markt in de afgelopen weken juist onder druk stond. 

Melkpoeders en cheddar
Ook magere melkpoeder eist de aandacht op. Met een plus van 4,6% klimt de notering op tot het hoogste niveau in ruim een half jaar. Daarmee krijgt de wat kwakkelende markt duidelijk een impuls. Europees product, aangeboden door het Belgische Solarec, werd wel iets goedkoper verhandeld dan aanbod uit Nieuw-Zeeland.

Volle melkpoeder stijgt met 3,4%. Met een stijging van 6,3% maakt ook cheddar een noemenswaardige beweging tot eveneens het hoogste niveau in circa zes maanden. Mozzarella wijkt als enige fabricaat af positieve beeld met een verlaging van krap 2%.

Exportpositie verbeterd
Of het aantrekkende marktsentiment overwaait naar Europa moet nog blijken. De Europese zuivelmarkt staat begin 2024 over de volle breedte onder druk en wordt getekend door een gebrek aan impulsen. In de afgelopen weken ging de GDT vaker omhoog, zonder dat dit tot een reactie leidde. Maar mogelijk kan de flink hogere GDT dit keer wel prikkelen. De gemiddelde prijs steeg immers met 4,2% wat de grootste plus is sinds medio oktober. Daarbij hebben de GDT-prijzen afstand genomen van de marktprijzen bij ons, waarmee de exportpositie van Europese bedrijven op papier is verbeterd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden