Shutterstock

Analyse grondstoffen

Zuivelmarkt zwakt met groeiend aanbod verder af

26 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Deels vanwege een seizoensmatig licht toenemend aanbod, maar ook door een aanhoudend zwakke vraag, blijven de prijzen dalen op de zuivelmarkt. Bij verreweg de meeste producten gebeurt dat wel, in een bescheiden tempo.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkvet is daarbij wel de uitzondering. De roomprijs moest deze week zo'n 4% prijsgeven in de DCA-notering. De boterprijs kwam mee omlaag, maar deed het rustiger aan. Marktpartijen zien een duidelijk groter aanbod van room. Het boteraanbod is niet direct veel groter, al wordt een deel van de room ook omgezet in boter. Dit product is gemiddeld lager geprijsd dan specifiek de winterboter, die extra waarde heeft voor met name de bakkerijsector.

Magere melkconcentraat is ook voldoende beschikbaar, maar hiervoor is de vraag kennelijk groter, want de notering van concentraat staat veel minder onder druk. 

Het goedkoopste aanbod van magere melkconcentraat komt in deze periode van het jaar traditioneel uit (West-)Frankrijk. Daar is product te koop vanaf €2.005 tot €2.010 per ton. Flink onder de notering hier. Tegenover het extra en goedkopere aanbod staat onder meer een aantrekkende vraag vanuit Italië. 

Bij de melkpoeders blijven de noteringen voor de zoveelste week op rij dalen. Daarmee komt de prijs voor magere melkpoeder steeds dichter bij die van concentraat, al daalde de prijs daarvan dus ook deze week. Gelukkig voor Europese aanbieders blijft er exportvraag bestaan, en -geluk bij een ongeluk in de huidige omstandigheden - ook nog voor een belangrijk deel aan deze kant van de Rode Zee.

Voor de weipoeders is de Aziatische markt van groter belang, met name voor de 'hogere' weipoeders. Toch lijkt dit voor nu geen negatief effect te hebben op de notering voor food weipoeder. Dat komt wellicht mede doordat er in Europa toch ook nog een goede afzet is voor dit product.

De kaasmarkt was lange tijd redelijk stabiel, maar daar is sinds vorige week verandering in gekomen. De prijzen staan onder druk, al loopt het nog niet storm. Ook geldt het niet voor alle kazen. De noteringen voor onder meer Emmentaler, Maasdammer en natuurkaas houden zich stabiel. De pijn zit voor de producenten en handelaren bij de foliekazen, mozzarella en Cheddar.

Bij de Cheddar is er extra druk op de prijzen omdat er goedkoop Amerikaans en Nieuw-Zeelands aanbod op de markt komt, voor naar verluidt achtereenvolgens €3.800 en €3.900 per ton (vanaf-prijzen). Deze kaas is niet bruikbaar voor iedere verwerker en zal daarom ook niet rechtstreeks naar de retail gaan, maar voor bepaalde fabrikanten van samengestelde voedingsmiddelen kan het een alternatief zijn. Het gaat nog niet om grote hoeveelheden, maar toch heeft dit aanbod effect op de markt. Voor onder meer de Ierse kaasmakers is het een tegenvaller, want die wilden het seizoen graag beginnen met prijzen van €4.250 tot €4.300 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden