Shutterstock

Analyse Ondernemen

Zo wil Duitsland bio-sector in 7 jaar verdrievoudigen

17 November 2023 - Matthijs Bremer

Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir heeft een  de langverwachte Duitse strategie aangekondigd om het aandeel van de biologische landbouw in 2030 tot 30% te verhogen. Daarmee komt de Duitse overheid eindelijk met een uitwerking van een ouder plan. In 2021 al besloten onze oosterburen tot de target.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit doel is behoorlijk ambitieus. Volgens de laatste telling is 14,2% van de Duitse bedrijven biologisch en wordt er op 11,2% van het Duitse landbouwareaal biologisch gewerkt. In feite vraagt Duitsland om een verdriedubbeling van het Biologische areaal in slechts zeven jaar.

Daarbij voorziet het Duitse Ministerie van Landbouw vooral een uitdaging voor de veehouderij. Zo'n 14% van de Duitse akkerbouw is biologisch, en in de glastuinbouw is zo'n 22% bio. Daar tegenover staat dat slechts 4% van de Duitse melk biologisch wordt geproduceerd. Een uitzondering hierop is de legveesector; in totaal is 16% van alle Duitse eieren biologisch.

Maatregelen
In totaal komt de Duitse regering met 30 maatregelen om het doel te bereiken. In de praktijk komende de maatregelen neer op onderzoek naar biologische van onder meer rassen van gewassen en dieren, gewasbescherming. Daarnaast wil de overheid de voordelen van biologische landbouw op verschillende manieren naar het publiek communiceren en het verwerken van biologische producten stimuleren. Hiervoor wil Duitsland kleine- en middelgrote bedrijven en marketing van biologische producten subsidiëren. Daarnaast komt er een minimumpercentage aan biologische producten voor kantines en catering.

Overigens zijn niet alle maatregelen nieuw. Sommige plannen stonden al langer op de planning. Zo werd er op 15 februari een minimum aan biologische producten voor catering, kantines en restaurants besloten. Daarnaast maakt het Ministerie van Landbouw minimaal 30% van het onderzoeksbudget beschikbaar voor biologische landbouw.

Uitdagingen
Dat het vergroten van de vraag naar biologische producten de grootste uitdaging is, wordt door de Duitse overheid erkend. In het rapport is te lezen dat met name de inflatie voor druk op de biologische markt zorgt. Het lijkt erop dat de overheid consumenten vooral wil overtuigen door het publiek te informeren over de milieuvoordelen van de biologische landbouw. Over het succes van deze methode valt te twijfelen. Waarschijnlijk zal het wel lukken om het relatief grote aandeel bewuste consumenten te overtuigen vaker biologisch te eten. De vraag is echter hoeveel winst er in deze groep nog te halen is, aangezien het grootste deel van deze groep bekend is met de impact van hun voeding.

Conservatieve consument
Wil de Duitse overheid een markt creëren voor de biologische sector, dan zal het ook de gemiddelde consument overtuigen. En die is in de regel behoorlijk conservatief. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de gemiddelde Duitser (voor zover die bestaat) met dergelijke argumenten overtuigd kan worden om vaker biologisch te kopen. Om deze groep te overtuigen zal Duitsland er vermoedelijk voor moeten zorgen dat biologische producten op zijn minst net zo betaalbaar worden als gangbare producten. In het plan zijn echter geen belastingen en subsidies voor producten opgenomen. Een dergelijke push-strategie lijkt vooralsnog een brug te ver.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox