Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanhandel zit eventjes in de luwte

3 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt is niet van de grote bewegingen. Vooral het weer in Amerika bepaalt de stemming. In Brazilië blijft het droog terwijl Argentinië en de VS eindelijk regen gehad hebben. In Europa is het Zwarte Zeegebied een aandachtsgebied. Onrust over de exportroutes houdt spelers op de markt wel bezig maar het is de vraag of ze er ook naar handelen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €232,25 per ton. Op de CBoT liet tarwe eveneens een voorzichtige plus zien met 0,7% naar $5.65½ per bushel. Soja kwam daar net overheen en sloot 1% hoger op $13.04 per bushel. Maïs kwam lager uit afgelopen handelssessie en sloot 1,1% lager op $4.70 per bushel.

Op de tarwemarkt ontbreken de impulsen om echt een beweging in gang te zetten. Het Zwarte Zeegebied dicteert de stemming. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder deze week van de humanitaire corridor te saboteren. Dat maakt graanhandelaren er niet geruster op dat de Oekraïense export even vlotjes door blijft gaan. In oktober exporteerde Oekraïne volgens schattingen van handelaren 3 miljoen ton graan. Volgens de laatste cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw exporteerde het land in september 2,3 miljoen ton. De nieuwe route heeft als de cijfers kloppen een positief effect op de exportcapaciteit.

Rusland worstelt een beetje met de rol die het speelt op de tarwemarkt. Aan de ene kant wil het Kremlin de prijs naar een hoger niveau tillen. Dat is alleen lastig te combineren met vlot grote volumes exporteren. De onrust die nu gecreëerd wordt rondom de Oekraïense export komt Rusland in die zin niet slecht uit. Daarbij moeten we wel opmerken dat het Oekraïne zelf was dat met het bericht over de sabotage van de zeeroute naar buiten kwam.

Verlossende regens
De graanbeurs van Buenos Aires heeft de oogstprognose voor wintertarwe naar beneden bijgesteld. De beurs schat de oogst nu op 15,4 miljoen ton tegen 16,2 miljoen ton in de vorige voorspelling. Na bijna vier jaar droogte is het weer nu eindelijk aan het omslaan in Argentinië. In november en december wordt er overgrote deel van de soja in Argentinië gezaaid. Door de regen van de afgelopen weken is de uitgangspositie een stuk beter dan de afgelopen jaren. En er zit nog meer regen in het verschiet. In Brazilië (op het zuiden na) is droogte een probleem aan het worden. Na recordoogsten van maïs en soja zijn de vooruitzichten voor de nieuwe teeltcyclus veel minder positief. Dat geeft in de sojamarkt steun.

In de VS is de recente neerslag op de zuidelijk prairies nu ook terug te zien in de droogtemonitor. De rode gebieden zijn nog niet helemaal uit de tarwegordel verdwenen, maar het beeld in het Crop Progress-rapport van eerder deze week dat de wintertarwe in de VS goed uit de startblokken komt, wordt wel bevestigd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden