Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Zo veranderen de koersen van bakkerijgrondstoffen

31 Juli 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week gedaald en bevond zich vrijdag €0,50 boven het niveau van een week eerder. Ook de suikerprijs is gedaald. Room en boter zijn daarentegen wel iets duurder geworden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de tarweprijs afgelopen maandag het hoogste punt in ruim drie maanden tijd bereikte begon de koers met dalen. Van rust in het Zwarte Zeegebied is voorlopig nog geen sprake, maar toch heeft de tarweprijs zich behoorlijk hersteld. Omdat export via de Zwarte Zee voor Oekraïne moeilijker is geworden sinds het einde van de graandeal zet Europa in op exportroutes via de solidarity lanes. Deze alternatieve routes moeten een uitweg voor het Oekraïense graan bieden buiten de Zwarte Zee om. Over de precieze uitvoering van het plan bestaat nog onduidelijkheid. De Navo gaat bovendien meer patrouilleren met vliegtuigen en drones. 

De tarweoogst in de EU gaat gewoon door. ADM meldt dat de Franse tarweoogst voor 80% binnen is, de oogst ligt daar hoger dan een jaar geleden, maar is door vorst in het voorjaar toch teleurstellend. De oogst in Duitsland moet met een oogstvoortgang van 15% nog op stoom komen en in het Verenigd Koninkrijk moet de oogst nog beginnen. Het land heeft net als Nederland last van weer dat niet mee werkt. 

De Russische graanexport en oogst gaan ondertussen gewoon door. Die laatste loopt iets achter op vorig seizoen. Tot en met 20 juli was 14% van het areaal geoogst versus 22% een jaar eerder. Wel heeft Sovecon de geschatte Russische tarweproductie voor 2023 verhoogd naar 87,1 miljoen ton. Dat is goed nieuws want Poetin is van plan om Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea elk 25.000 tot 50.000 ton gratis graan te geven in de komende drie tot vier maanden. Ook vraagt Rusland exporteurs om graan te verkopen in roebels om zo de sancties te omzeilen. 

Suiker
De suikerprijzen daalden de afgelopen week. Dit komt met name door goede oogstomstandigheden in Brazilië. Unica meldde afgelopen dinsdag dat de oogst in de eerste helft van juli 8,9% hoger lag dan een jaar eerder en dat de suikerproductie tot dusver 21,9% hoger lag. Tot slot wordt er ook meer suikerriet verwerkt tot suiker dan een jaar geleden.

Het goede weer zorgde ervoor dat suikerhandelaar Czarnikow de productievoorspellingen voor het centrale zuiden met 500.000 ton verhoogde naar 38,2 miljoen ton. Wel staat de prijs van suiker onder druk door slechte omstandigheden voor suikerbieten in Europa en een stijgende olieprijs die ethanol aantrekkelijker maakt. 

Zuivel
De room- en boterprijzen zijn de afgelopen week gestegen. Daarmee lijkt de prijs voorlopig de bodem te hebben bereikt. Melkveeboeren en leveranciers kijken uit naar de nieuwe melkprijzen voor augustus. Deze liggen nu te hoog en dus lijkt een daling logisch, maar het kan zomaar zijn dat de zuivelaars vanwege de krapte op de markt ervoor kiezen om de hoge prijzen aan te houden en leveranciers aan zich te binden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden