Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Indonesië vreest El Niño in productie rijst en palmolie

6 Juni 2023 - Max van der Heijden

Indonesië verwacht een zeer droog seizoen door de gevolgen van El Niño. Het weerpatroon bedreigt oogsten en vergroot de kans op bosbranden. Dat zei het hoofd van het Indonesische weerbureau op dinsdag.

Op basis van de data concludeert de BKMG, de Indonesische KNMI, dat El Niño tot september erger wordt. Dwikorita Karnawat, hoofd van de BKMG, laat aan Reuters weten dat droogte de grote eilanden van Indonesië treffen, waarbij er in op sommige plekken helemaal geen regen gaat vallen of 30% van de normale hoeveelheid regen. ''Dit leidt tot een daling van het grondwaterpeil. Dat heeft invloed op landbouw en irrigatie en leidt tot lagere oogsten en bosbranden.'' Dwikorita moedigde belanghebbenden aan om de risico's te verkleinen door met behulp van technologie het weer te beïnvloeden. 

Indonesië kreeg in 2019 te maken met verwoestende bosbranden die voor $5,2 miljard aan economische verliezen veroorzaakten en het land en de regio in een soort nevel bedekte. De vrees is dat El Niño de gehele voedselproductie in Azië kan bedreigen. Producten als rijst en palmolie kunnen daardoor stevig in prijs gaan oplopen. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Analyse Grondstoffen

El Niño hangt als donkere wolk boven Zuidoost-Azië

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs flink lager, maar structureel stabiel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden