Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitse discounters stunten massaal met boter

24 Mei 2023 - Wouter Baan

De botermarkt staat in het teken van hoge voorraden. Om de afzet te stimuleren, stunten Duitse supermarkten daarom met extreem lage prijzen. Toch ligt een aanhoudend stabiel marktbeeld voor de hand. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelsactiviteit op de botermarkt is momenteel laag, zoals dat al tijden het geval is. Producenten zitten opgescheept met ruime voorraden die maar lastig te slijten zijn. De voorraden blijven waarschijnlijk nog wel even oplopen, want doorgaans piekt de boterproductie in Europa in mei. Uit de markt klinken signalen dat het vinden van opslagcapaciteit in vrieshuizen een lastige en bovendien dure aangelegenheid is.

Beperkte vraag
Afnemers van boter kijken de kat uit de boom, gestimuleerd door de ruime voorraden. De koopinteresse die er is, strekt zich met name uit tot het derde en vierde kwartaal. Vaak zijn de biedingen onder de huidige marktprijzen, waardoor kopers en verkopers elkaar meestal mislopen. Voor prompt-leveringen is de vraag zeer beperkt. Ook handelsbedrijven roeren zich niet door volumes uit speculatief oogpunt op te kopen. Dit kan betekenen dat er niet veel vertrouwen is in de markt. 

Opvallend genoeg zette de boterprijs van DCA in de afgelopen weken wel stapjes omhoog, tot €4.730 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds begin maart. Ook de ZuivelNl-notering trekt aan. De opwaartse beweging is een signaal dat de bodem onder de botermarkt vrij stevig is. Dit komt doordat de prijzen eind vorig jaar al stevig zijn afgewaardeerd. Daarbij lift boter waarschijnlijk mee met het betere sentiment op de zuivelmarkt, dat zich vooral in kaas en het vloeibare segment laat gelden.

Acties in supermarkten
De consumentenverkopen kregen in de voorbije maanden een tik, door de fors gestegen prijzen. In het Nederlandse winkelschap liepen de prijzen van premiummerken op tot €3,50 per 250 gram, of zelfs nog hoger. Toch beginnen de prijzen langzaam te dalen. Fors gedaalde marktprijzen werken nu ook door in lagere consumentenprijzen. In Duitsland stunten supermarkten zelfs alweer massaal met boter. De acties springen dusdanig in het oog, dat Duitse media hier melding van maken. Discounters als Aldi, Kaufland, Edeka en HIT bieden deze week boter aan voor prijzen (ruim) onder €1,50 per 250 gram. Voor Nederlandse begrippen is dat spotgoedkoop. 

Dergelijk gunstige prijzen zouden de afzet flink kunnen stimuleren en dat lijkt ook het doel van de acties. Toch is niet de verwachting dat de marktprijzen voor boter in de komende weken forse stappen naar boven kan zetten, gezien de ruime voorraden niet zomaar zijn afgebouwd. Aangezien de bodem in de markt vrij stevig is, ligt een aanhoudend stabiel marktbeeld voor de hand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden