Shutterstock

Analyse Argentinië

Inflatie en droogte teisteren foodsector in Argentinië

28 Maart 2023 - Max van der Heijden

Voor de Argentijnen zijn economische problemen ondertussen de norm. Sinds 1950 bevond alleen de democratische republiek Congo zich vaker in een recessie dan Argentinië. Ook dit jaar hangen donkere recessiewolken boven het Zuid-Amerikaanse land.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is al het derde jaar op rij dat de droogte Argentinië treft. In sommige gebieden duurt die droogte al bijna een jaar. Boeren in de vruchtbare 'Pampas'-vlaktes meldden dat de voortdurende droogte ervoor zorgt dat oogsten verloren zijn gegaan. Het Argentijnse vermogen om de wereld te voeden komt hierdoor in gevaar en zet de kwetsbare economie nog verder onder druk. Argentinië is een belangrijke partij op de wereldvoedselmarkt. Zo was het vorig jaar goed voor 8% van de wereldwijde tarwe-export, 18,5% van de maïsexport en 40% van de sojaolie en -meelexport. 

In het seizoen 2021/22 produceerde Argentijnse boeren 22,15 miljoen ton tarwe. Daarvan werd 16,25 miljoen ton geëxporteerd. Niet veel minder dan de Oekraïense export die dat seizoen 18,8 miljoen ton bedroeg. Door de droogte is de Argentijnse tarwe-export dit jaar gedecimeerd. Het USDA houdt het op 12,9 miljoen ton, lokale graanbeurzen voorspellen oogsten van circa 11,5 miljoen ton. De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties hield het in december op 13,8 miljoen ton. 

De tarwe die geoogst kon worden was vaak van te slechte kwaliteit om verwerkt te worden tot bijvoorbeeld brood of pasta en dient 'slechts' als diervoeder, of wordt zelfs weggegooid. Ook met de maïs- en sojaoogst gaat het slecht. Zo schat het USDA de Argentijnse sojabonenproductie nu in op 33 miljoen ton. Vorig jaar werd er 43,9 miljoen ton geproduceerd. De maïsproductie wordt ingeschat op 40 miljoen ton, waar die vorig jaar uitkwam op 49,5 miljoen ton. 

Faillissement 
De lager uitvallende oogsten vergroot het risico dat Argentinië de betalingsverplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds en andere geldschieters niet kan nakomen. Zo moet het land in 2030 zo'n $16 miljard aan staatsobligaties uit betalen. Dat is een van de reden dat Argentijnse overheid vorige week bekend maakte dat overheidsinstellingen vijf lokale dollarobligaties gaan veilen of verkopen aan de particuliere sector. Ook moeten zes buitenlandse dollarobligaties worden ingeruild voor obligaties in Argentijnse pesos, hiermee verschuift het juridisch zeggenschap over deze obligaties van New York naar Buenos Aires. 

Met deze zetten hoopt de Argentijnse regering circa $4 miljard aan rentebetalingen te vermijden. Ook gaat de regering kortdurende lokale dollarobligaties die in 2029 vervallen uitvaardigen. Woensdagochtend gaat Minister van Economie Sergio Massa in gesprek met leidinggevenden uit de financiële sector. 

Met het inwisselen van de staatsobligaties in dollars voor die in pesos hoopt de Argentijnse regering het overschot aan pesos op de markt te absorberen die de inflatie verergerd. Ook wil het de volatiliteit van de eigen wisselkoers aanpakken.

102,5%
De jaarlijkse inflatie bereikte in februari namelijk 102,5%. De hoogste inflatie sinds 1991 toen het land uit een periode van hyperinflatie kwam. Prijzen van eten en drinken groeiden in februari met 9,8% vergeleken met januari. Vooral vlees werd duurder, zo'n 20%. De hoge inflatie zorgt ervoor dat Argentijnen die betaald worden in pesos hun geld snel uitgeven of inwisselen voor dollars, meldt Vox.com. 

Doordat de Argentijnse regering de hoeveelheid geld die in een keer kan worden ingewisseld aan banden legt is er in het land een zwarte inwisselmarkt ontstaan. Waar de officiële wisselkoers circa 200 pesos voor $1 bedraagt wordt er op de parallelle markt, ook wel bekend als de blauwe dollar zo'n 380 pesos voor $1 gevraagd. Banken vertrouwen de Argentijnen niet meer en geld wordt fysiek in huis bewaard. Het liefst in biljetten van $100. Want die zijn gewild bij geldhandelaren.

De droogte heeft onder de streep ook gevolgen voor het Argentijnse bruto binnenlands product. De granenbeurs van Rosario schat dat door de droogte de Argentijnse BBP dit jaar $19 miljard lager zal uitvallen dan vorig jaar. Daarmee heeft de droogte ervoor gezorgd dat de Argentijnse BBP met 3 punten daalt. Het IMF schatte in januari een groei in van 2%. In april verschijnt de volgende editie van de World Economic Outlook. Iets om naar uit te kijken gezien de recente ontwikkelingen.
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden