Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese soja steeds belangrijker

21 November 2022 - Max van der Heijden

De Europese sojateelt maakt maar een fractie uit van de wereldwijde sojateelt, maar voor voedsel wordt deze teelt steeds belangrijker door de groeiende vraag van consumenten naar regionale ingrediënten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het overgrote deel van de wereldwijd geteelde soja eindigt uiteindelijk als diervoeder. Er zijn geen officiële cijfers van het percentage soja dat wordt gebruikt voor food ten opzichte van feed, maar de meest recente schattingen gaan ervan uit van 93% van de wereldwijde teelt wordt gebruikt als voeder en 4,5% wordt verwerkt tot voedsel, denk aan sojasaus en tofu. Het overige deel wordt gebruikt voor industriële doeleinden. 

De Europese sojateelt is voor het overgrote merendeel niet genetisch gemodificeerd, met uitzondering van soja in Oekraïne, waar sommige boeren illegaal geïmporteerde zaden gebruiken. Volgens Leopold Rittler, researcher bij Donausoja, een Europese ledenorganisatie voor sojatelers, gebruikers, verwerkers en handelaren, is de Europese soja van vergelijkbare kwaliteit als die uit andere delen van de wereld, zoals uit Noord- en Zuid-Amerika. Daar worden overigens wel genetisch gemodificeerde sojazaden gebruikt. 

Trend
De grootste trend op sojagebied komt vanuit de consumenten en producenten van vleesvervangers. Volgens Rittler is er een groeiende vraag naar clean label sojabonen. Zo zegt hij tijdens een interview. ''Kopers worden door consumenten gevraagd of hun soja lokaal is, sommigen geven ook de voorkeur aan niet genetisch gemodificeerde soja.''

De trend van meer vegetarisch voedsel zorgt er voor dat inkopers steeds beter moeten letten op de herkomst van hun soja, zegt Rittler. ''Hebben ze een duurzame oorsprong, worden ze niet in verband gebracht met ontbossing.?'' 

Gemodificeerd
In Europa mogen genetisch gemodificeerde sojabonen niet geteeld worden, maar dat betekent niet dat ze geïmporteerd worden. Dat is dan ook de verklaring dat er tot 13 november 3,98 miljoen ton sojabonen is geïmporteerd door de EU, daarvan ging er 11,3 miljoen ton naar Nederland. 

Het grootste deel van deze bonen zal verwerkt worden tot voer, een klein percentage zal in het eten eindigen. Twee jaar geleden heeft de Europese Unie namelijk een type genetisch gemodificeerde sojaboon goedgekeurd voor verwerking in voedsel. Ook sojameel wordt gedeeltelijk tot voedsel verwerkt, daarvan importeerde Nederland dit jaar 930.000 ton van de 5,91 miljoen ton die de EU in de periode tot 13 november importeerde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden