Shutterstock

Nieuws Varkens

China vreest invloed prijs varkensvlees op inflatie

7 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

Na een lange periode met flinke druk op de varkensprijzen zijn de noteringen de afgelopen maanden flink opgelopen. Berichten over het opkopen van varkensvlees voor de staatsreserves maken plaats voor berichten over verkoop van deze reserves om de snelle stijging te onderdrukken. De Chinese overheid zou daarmee de inflatie voor consumenten kunnen beteugelen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Varkensvlees maakt een belangrijk deel uit van het menu voor de gemiddelde Chinese consument. Het feit dat de prijzen voor varkensvlees recent nog flink onder het niveau van vorig jaar lagen zorgde ervoor dat de inflatie in China flink werd geremd. De inflatie in China blijft vooralsnog binnen de perken en wam over mei uit op 2,1%. Varkensvlees niet meegerekend, kwam de inflatie uit op 2,4%.

Varkensprijs 30% hoger dan vorig jaar
Nu de varkensprijzen snel stappen omhoog maken, en inmiddels zo'n 30% boven het niveau van vorig jaar liggen, bestaat het risico dat ook de inflatie in China boven de 3% uit gaat komen. Dat is boven het niveau dat de Chinese overheid voor ogen heeft. Daarom heeft een economisch planner van de Chinese overheid deze week bekendgemaakt te overwegen om varkensvlees op de markt te brengen en de snelle prijsstijging een halt toe te roepen. Het beteugelen van de inflatie in de Chinese consumentenprijsindex zien beleidsbepalers in het land als zeer belangrijk. Het onder druk raken van de koopkracht van de bevolking kan zorgen voor sociale onrust en ontevredenheid over het regeringsbeleid.

De snelle opmars van de varkensvleesprijzen in het land kent volgens marktanalisten verschillende oorzaken. Allereerst lijkt het aanbod varkens wat kleiner te worden. Tijdens de prijscrisis die vorig jaar begon hebben varkenshouders de varkensstapel verkleind. Dit kleinere aanbod komt op de markt nu de strenge coronamaatregelen ook in China langzaam wat versoepeld lijken te worden. Restaurant en retail worden weer geopend waardoor de vraag naar varkensvlees is toegenomen.

Op langere termijn beperkt ruimte naar boven?
Het stijgende marktsentiment komt ook duidelijk naar voren in de noteringen op de Chinese termijnmarkt voor varkens. Maandenlang was de stemming stabiel op een laag niveau. Recent zijn de contracten voor bijvoorbeeld levermaand september echter flink gestegen. De notering voor september staat omgerekend inmiddels op zo'n €3,30 per kilo. Begin april schommelde het contract nog rond €2,50 per kilo.

De Chinese overheid vermoedt dat een deel van prijsstijging ook is te wijten aan speculanten op de termijnmarkt. Zij hoopt daarom ook dat de mededeling dat zij bereid is de varkensprijzen te drukken door middel van het op de markt brengen van staatsvoorraden, speculanten zal afschrikken. Analisten zien het als een goede tool om de inflatie wat te temperen, maar geven aan dat wanneer het aanbod op de markt echt krapper wordt de overheid een stijgende trend niet zal kunnen stoppen. 

Overigens staan leveringscontracten voor later dit jaar en begin volgend jaar op een lager niveau dan het septembercontract. Mogelijk zien insiders niet veel ruimte voor een verdere klim van de prijzen. De investeringsdrang van de grote beursgenoteerde varkensproducenten kan daarvan een oorzaak zijn. Deze concerns lijken de productie ook bij lage varkensprijzen verder uit te bouwen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden