Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Adempauze foodinflatie door graan en palmolie

23 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

De mondiale markt van agrarische grondstoffen lijkt op adem te komen na maanden van oplopende noteringen. De vooruitzichten lijken te verbeteren, nu handelaren meer vertrouwen krijgen in het beschikbaar komen van grotere volumes in de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de berichten dat nota bene Rusland naar een zeer goede oogst lijkt te krijgen, gecombineerd met berichten dat Indonesië meer palmolie exporteert, lijkt de markten te ontspannen. De prijzen van palmolie zakten de afgelopen dagen met bijna 10% op de verschillende beurzen. Wereldspeler Indonesië is de export aan het opvoeren. Indonesië had begin begin april de export van palmolie stilgelegd om de voedselinflatie te beheersen. Dat viel tegelijk met de oorlog in de Oekraïne, waardoor de export van zonnebloemolie praktisch stil kwam te liggen. Niet alleen kon de bestaande voorraad aan zonnebloempitten moeilijk worden uitgevoerd, ook de inzaai van percelen zonnebloemen voor de nieuwe oogst viel in het oorlogsgebied niet mee.

In de Verenigde Staten is de tarwe- en maïsprijs ook in een dalende trend gekomen. De groeiomstandigheden in de VS lijken goed en de oogstverwachtingen worden dan ook naar boven toe aangepast. Dit kwam tegelijk met de melding dat Australië een recordoogst verwacht. Ook berichten van de Russische oogst geven aan dat ze daar een recordoogst van graan verwachten. De vraag is of deze recordoogst ook zijn eindbestemming gaat vinden. Rusland exporteert normaal een groot deel van zijn graan, maar door sancties is dat lastig geworden. De binnenlandse markt is dan ook slecht, waardoor Rusland op zoek gaat naar slimme routes om toch een deel van het graan te exporteren. Vooral China kan daar van profiteren, aangezien zij niet mee doen aan de economische sancties van onder meer de Verenigde Staten en Europa.

De dalende trend die nu ingezet is, lijkt voor consumenten net op tijd te komen in de wereld. Ook de FAO Food Price Index lijkt voorlopig over zijn top te zijn :

Analisten melden dat de Food Price Index weleens over zijn top kan zijn. Veel landen hebben het bekende hamstergedrag vertoond, door bij stijgende prijzen voorraden te gaan hamsteren en protectionistische maatregelen te nemen. Nu het vertrouwen terugkeert in de beschikbaarheid, ontspant de markt voorzichtig. Wellicht dat dit de voedselinflatie in ieder geval een adempauze geeft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden