Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolieprijs daalt flink in rustiger markt

22 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

De palmolieprijzen zijn deze week weer verder gedaald. De voornaamste oorzaken zijn de inspanning van de Indonesische autoriteiten snel van flink voorraden af te komen en de zorg van Maleisië om door deze actie niet uit de markt te worden gedrukt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De neerwaartse druk wordt verder versterkt door ook iets dalende olieprijzen (als brandstof soms een alternatief voor palmolie) en een afnemende druk op andere oliën van plantaardige herkomst. De laatste notering vandaag (22 juni) in Maleisië voor onbewerkte palmolie komt zelfs uit op omgerekend zo'n €1.050 per ton, een prijsniveau dat in lange tijd niet meer zo laag is geweest.

Van zonnebloem terug naar palm
Ondertussen is er in de voorbije maanden wel weer een stevige verschuiving geweest van zonnebloemolie naar palmolie. Grote voedings- en cosmeticaproducenten als Unilever hebben in de voorbije jaren stevig ingezet richting een lager verbruik van palmolie (omdat voor de teelt van kokospalmen veel oerwoud werd gekapt) naar met name zonnebloemolie.
De oorlog in Oekraïne heeft dit allemaal veranderd. Er is weer een terugkeer naar palmolie te zien geweest. Bovendien is China ook een steeds grotere gebruiker van palmolie. Als de palmolie niet naar Europa en de VS gaat, gaat het product meer en meer richting de Chinese markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden