Shutterstock

Analyse Koolzaad

Prijs van koolzaad laagste in ruim 4 maanden

22 Juni 2022 - Jesse Torringa

Al geruime tijd heeft de prijs van koolzaad de daling ingezet, maar sinds maandag gaat het hard. Het prijsniveau is inmiddels onder de €700 gedoken en de bodem lijkt ook nog niet bereikt. Waarom koelt de verhitte, plantaardige oliemarkt zo hard af?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het record op 22 april, toen de Matif de € 1.081 aantikte, is de prijs gestaag aan het dalen. Afgelopen maandag ging het hard en boekte de koolzaadprijs zware verliezen. De prijs daalde van €766 naar €739 op maandag (20 juni) en vandaag (22 juni) is het prijsniveau €698. Dat is een daling van 8,9% ten opzichte van afgelopen maandag 20 juni. Op het moment van schrijven is de prijs vergeleken met gisteren 21 juni al ruim 3% gezakt.

Palmolie de boosdoener
De voornaamste reden waarom de prijs van koolzaad zo hard daalt, heeft te maken met de prijs van palmolie, een van de concurrenten van koolzaadolie. Afgelopen maandag zakte de prijs van palmolie naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar en koolzaad volgt deze trend op de voet. De voornaamste oorzaak dat de markt van palmolie hard inzakt, is Indonesië die snel van hun grote voorraden af wil. De neerwaartse druk wordt verder versterkt door de iets dalende olieprijs, gelet op palmolie die soms dient als een alternatief voor brandstof. De laagste notering voor onbewerkte palmolie komt uit op 5.259 MYR, omgerekend zo'n €1.050 per ton. De correlatie tussen de plantaardige oliën zijn duidelijk zichtbaar.

Topopbrengst drukt markt verder weg
Palmolie is de leidende factor voor de dalende prijs van koolzaad, maar er zijn zijn meerdere redenen die de prijs beïnvloeden. De naderende oogst in Europa, die voor een recordopbrengst moet zorgen, zet de prijzen ook onder druk. Datzelfde geldt voor de opbrengst in Canada en Australië die ook zeer goed lijken te zijn volgens het rapport van de USDA en het Australische onderzoeksbureau van landbouw (ABARES). Beide landen zijn dit jaar verantwoordelijk voor ruim 60% van de totale import van koolzaad in Europa. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden